Linkovi

Naftne kompanije reklamom popravljaju imidž


Washington Post piše o tome kako uz sve veće cijene benzina velike naftne kompanije poduzimaju velike promidžbene kampanje. Velike naftne kompanije najčešće ne uživaju dobar ugled u javnosti. Razloge za to možete sami odabrati – naftne kompanije izazivaju ispuštanja nafte iz tankera, predlažu bušenje u potrazi za naftom na Arktiku, održavaju odnose sa sumnjivim zemljama, miješaju se u poslove drugih i proizvode proizvod koji zagađuje okoliš. Sad dok visoke cijene benzina još više ljute vozače i pogoršavaju probleme za američke proizvođače automobila General Motors i Ford, naftne kompanije počele su prijavljivati rekordne profite za proteklo tromjesečje.

Jučer je britanski div naftne industrije BP prijavio šest milijardi i 500 milijuna dolara profita u trećem kvartalu, a sutra se očekuje da će američka kompanija Exxon Mobile prijaviti zaradu od čak 9 milijardi dolara u protekla tri mjeseca – najveći kvartalni profit neke korporacije u povijesti. Gunđanje je već započelo. Prošli je mjesec jedan senator predložio uvođenje posebnog poreza na profit naftnih konglomerata, a jučer su republikanci u Zastupničkom domu upozorili energetske kompanije da ne napuhavaju cijene energije. Da bi amortizirala štetu, energetska industrija se oslanja na oglasnu kampanju koja je bila počela već prije negoli su Rita i Katrina udarile na obale Meksičkog zaljeva i prekinule rad rafinerija. Tiskane i televizijske reklame oblikovane su tako da ukažu potrošačima i kongresnim zastupnicima – piše Washington Post - na stanje stvari, ali u tonu "da smo u tome svi zajedno".

Christian Science Monitor bavi se temom novom kodeksa za odijevanje u američkoj profesionalnoj košarkaškoj ligi NBA. Zvijezda Philadelphia Seventy Sixersa Allen Iverson kaže da to nije dobro za ligu, jer je glumljeno. Grant Hill iz Orlando Magica pak kaže da to osobno voli, "volim se dobro obući" – kaže ovaj košarkaš. Stephen Jackson iz Indiana Pacersa novi kodeks naziva rasističkim. Ono o čemu ova trojica košarkaša govore jest novi kodeks koji treba stupiti na snagu 1. studenog. To znači da lanci, medaljoni, široka odjeća, majice bez rukava i sunčane naočale ostaju izvan sportskih dvorana. Ono u čemu će igrači dolaziti na utakmica NBA-a su hlače od odijela, cipele i sportske jakne. Igrači koji prekrše kodeks bit će kažnjeni, a opetovanim prijestupnicima prijeti izbacivanje iz lige. Međutim, ono što je NBA liga htjela da bude jednostavna strategija za promicanje biznisa – piše današnji Christian Science Monitor - postalo je kulturno sučeljavanje s povicima za i protiv novog kodeksa odijevanja.

XS
SM
MD
LG