Linkovi

Vjera, politika i pravo na pobačaj - dominantne teme u procesu potvrde Harriet Miers


Vjera, politika i pravo na pobačaj bit će, najvjerojatnije dominantna pitanja u senatskoj raspravi 7. studenoga kojom počinje proces potvrde, Harriet Miers, kandidatkinje predsjednika Busha za sutkinju Vrhovnog suda.

Nominacija Harriet Miers došla je u pitanje uglavnom zbog toga što neki istaknuti konzervativci, koji obično podržavaju predsjednika Busha, nisu sigurni kakva su njena stajališta o pravnim pitanjima. Predsjednik Bush pokušava utišati njihove bojazni tvrdnjama da Harriet Miers ima potrebne kvalifikacije zbog njene dugogodišnje odvjetničke prakse te zbog stajališta da suci moraju interpretirati zakone, a ne ih određivati. "Harriet će odgovoriti na sva pitanja koja joj budu postavljena. Iz svega ovoga proizaći će slika kompetentne, čvrste, sposobne žene koja dijeli moju pravnu filozofiju".

Određeni broj demokrata, ali i neki republikanci, dovode u pitanje njene kvalifikacije za najviše sudbeno tijelo u zemlji. Sudsko iskustvo nije obavezan uvjet premda su tijekom povijesti mnogi članovi Vrhovnog suda prethodno služili na nižim sudovima. Među demokratskim članovima Odbora za pravosuđe – pred kojim će se naći Harriet Miers – nalazi se i demokrat iz New Yorka Charles Schumer. "Harriet Miers treba pred američkom javnosti jasno izreći svoju filozofiju prava i svoju ideologiju vezanu za mnoga ustavna pitanja".

I neki republikanci u Odboru za pravosuđe ne znaju stavove Harriet Miers o mnogim pitanjima, uključujući i ono o pravu na pobačaj. Kao članica gradskog vijeća Dallasa 1989. godine, Harriet Miers je u istraživanju jedne organizacije koja se zalaže za ukidanje prava na pobačaj ustvrdila da je bliska ideji zabrane pobačaja osim u slučajevima kad je u pitanju život žene. Republikanac iz Kansasa, Sam Brownback, jedan je od vodećih senatskih glasova za ukidanje prava na pobačaj. On je osobno želio da predsjednik kandidira nekog konzervativnog kandidata koji bi bio voljan promijeniti odluku Vrhovnog suda iz 1973. godine kojom je legaliziran pobačaj u Sjedinjenim Državama. "Harriet Miers nema za sobom takve rezultate, a budući da nikad nije bila sutkinja, izgleda da njena pravna filozofija nije dobro formirana".

Sam Brownback primjer je republikanca koji je osvojio mjesto u Kongresu posljednjih godina time što se zalagao za konzervativni pristup brojnim društvenim pitanjima. Mnogi od takvih političara uvelike ovise o podršci evangelističkih kršćana koji se protive pravu na pobačaj i homoseksualnim brakovima. Predsjednik Bush je pokušao ublažiti dvojbe konzervativaca ističući kako je Harriet Miers uvjereni kršćanin.

Pored toga, njene bivše kolege poput suca Nathana Hechta također su izrazili vjerovanje da se Miers protivi pobačajima. "Zbog njene predanosti crkvi i onoga što znam o njoj ona je protiv prava na pobačaj".

Nekoliko republikanaca izražava bojazan da će ih se smatrati hipokritičnima budu li isticali vjerska uvjerenja Harriet Miers. Neki konzervativci također se pribojavaju da nominacija Harriet Miers ne bude neugodno iznenađenje kao u slučajevima nekih drugih sudaca koje su u Vrhovni sud nominirali republikanski predsjednici. Naime, kasnije se pokazalo da oni zastupaju liberalnija stajališta nego li se vjerovalo. Jedan od takvih sudaca je David Souter kojeg je u Vrhovni sud nominirao bivši predsjednik George Bush, otac današnjeg predsjednika.

Dok se republikanci usmjeravaju na pitanje je li Harriet Miers dovoljno konzervativna, oporbeni demokrati bi se mogli odlučiti na blokadu njene nominacije povjeruju li da je previše konzervativna zamjena za sutkinju Sandru Day O Connor, najistaknutijeg suca umjerenih stajališta u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG