Linkovi

Bijela kuća traži izuzeće CIA-e iz zakonskog prijedloga o zabrani zlostavljanja zatvorenika


Bijela kuća je predložila da se djelatnici Središnje obavještajne službe, CIA-e, izuzmu iz zakonske mjere kojom se zabranjuje zlostavljanje zatvorenika u američkim zatvorima.

Američki mediji javljaju da se se tim povodom sastali dopredsjednik Dick Cheney, direktor CIA-e, Porter Goss i republikanski senator John McCain koji je je u proračunski zakon za obranu uključio proviziju o zabrani zlostavljanja zatvorenika. Senat je ranije ovog mjeseca velikom većinom glasova podržao mjeru kojom se zabranjuje okrutan, nečovječan i ponižavajući odnos prema bilo kojem zatvoreniku koji se nađe u nadležnosti američkih vlasti.

U proračunskom zakonu za obranu, koji razmatra Zastupnički dom Kongresa, nema odredbe o ljudskim pravima. Bijela kuća je najavila da će blokirati bilo koji zakon u kojem se govori o odnosu prema zatvorenicima.

Organizacije za ljudska prava vjeruju da se navedenim prijedlogom Bijele kuće po prvi put sugerira da obavještajne agencije trebaju imati mogućnost da se nečovječno odnose prema zatvorenicima.

XS
SM
MD
LG