Linkovi

Bosanac: Na vukovarsku bolnicu dnevno padalo do 90 granata


Prva upotreba Interneta u sudskom procesu zakazala je jutros u haaškoj sudnici gdje je istupom prve svjedokinje optužbe, doktorice Vesne Bosanac, nastavljeno suđenje vukovarskoj trojici Šljivančaninu , Mrkšiću i Radiću optuženima za smaknuće zatočenika iz vukovarske bolnice.

Na mjesto elektronike, još neuhodane da bi primjereno služila bržoj i efikasnijoj proceduri, uskočio je tužitelj Marks Moore s dobrim starim papirima dok tehničari nisu uskladili sve elemente novog sustava na kojeg je bio tako ponosan predsjedavajući sudac Parker. Potom su dokazni materijali počeli teći glatko s ekrana, dajući elemente poznate vukovarske priče.

Iskaz doktorice Bosanac nije donio ništa novoga, tužitelj je provjeravao podatke idući do detalja poput broja faxa na kojega je tadašnja upraviteljica bolnice slala pozive za pomoć. Apelima su se odazvali samo Liječnici bez granica... Iskaz su upotpunili snimci.

Doktorica Bosanac je svjedočila i ranije, na suđenju Dokmanoviću, koji je do samoubojstva u zatvoru dijelio optužnicu s tercetom, te na procesu Miloševiću. Čulo se sljedeće, nakon prvih bombi, bolnica je dobila vidljiv crveni križ – što nije priječilo jedinice JNA da dnevno na nju lansiraju 80 do 90 granata i avionskih bombi. Bolnicu su granatirale snage JNA s položaja na jugu grada ali i ukopani tenkovi na srpskoj strani Dunava.

Zapovjedništvo obrane grada bilo je kilometar od bolnice, a policija 200 metara. Tražeći od zapovjednika JNA Rašete prekid granatiranja bolnice dobivala je jednak odgovor, «to nije istina» komentirao je general mada se apelu priključio i ranjeni vojnik JNA iz bolnice, «oni su sve to znali no nisu prestajali jer su nas htjeli uništiti», izjavila je svjedokinja.

Polovica ljudi u bolnici bili su civili, polovica vojnici, većina muškarci. «Svakoga je dana u bolnicu donošeno do 70 ranjenika, većinom civila, bilo je strašno vidjeti ih polumrtve, izmasakrirane granatama», opisuje liječnica. Kompletna dokumentacija bolnice je po padu Vukovara inače odnesena i pretpostavlja se da je čuvaju na beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji. Konačno, Vukovar je bio poligon za ispitivanje oružja JNA, ustvrdila je dr. Bosanac. Svjedočenje se nastavlja.

XS
SM
MD
LG