Linkovi

Ben Bernanke nominiran za novog guvernera američke Središnje banke


Predsjednik Bush je nominirao Bena Bernankea za novog guvernera Američke središnje banke. Ben Bernanke sada je čelnik predsjednikovog Vijeća ekonomskih savjetnika, a prethodno je bio član odbora guvernera Središnje banke i profesor ekonomije na sveučilištu Princeton. Bernanke bi trebao naslijediti naslijediti Alana Greenspana, koji nakon 18 godina na čelu Središnje banke odlazi u mirovinu u siječnju. Nominaciju Bena Bernankea mora potvrditi Senat.

Jedan od ključnih poslova američke Središnje banke je kontrolirati inflaciju putem utvrđivanja osnovnih kamatnih stopa. Gospodin Bernanke odavno predlaže da bi Središnja banka trebala utvrditi ciljanu stopu inflacije. Analitičari tvrde da bi utvrđivanje konkretnog inflacionog cilja olakšao biznisima planiranje i predviđanje kamatnih stopa i drugih ekonomskih uvjeta u budućnosti. Gospodin Bernanke također se zalaže za jasniju komunikaciju između Središnje banke i tržišta, ulagača i svih drugih na koje utječu njene ekonomske odluke. Ben Bernanke studirao je ekonomiju na Sveučilištu Harvard i na Massachussauskom institutu za tehnologiju. Oženjen je i otac dvoje djece.

Direktor Središnje banke u odlasku Alan Greenspen bio je ključni arhitekt američkog gospodarstva skoro dva desetljeća. Na svom je položaju gospodin Greenspan držao inflaciju na niskoj razini i spriječio dugu recesiju uvjerivši Odbor Središnje banke da prilagođava kamatnu stopu po potrebi. Njegove se prosudbe naširoko uvažavaju, a analitičari burza dionica pomno analiziraju njegove izjave u potrazi za znacima o tome što će poduzeti Središnja banka ili kojim će putem krenuti ekonomija.

Predsjednik Bush jučer ga je nazvao "legendom" koji je upravljao ekonomijom kroz višestruke krize i odigrao važnu ulogu u snažnom gospodarskom rastu Sjedinjenih Država. U ranijoj fazi svog života, gospodin Greenspan je bio svirač saksofona. Studirao je na uglednoj newyorškoj glazbenoj školi Julliard i svirao je u jednom "velikom orkestru" iz doba drugog svjetskog rata. S 18 godina napustio je glazbu i posvetio se studiju ekonomije. Bio je cijelog života republikanaca, a predsjdnik Ronald Reagan izabrao ga je za direktora Središnje banke 1987. godine. Alan Greenspan ima 79 godina i oženjen je za Andreu Mitchell, glavnu vanjskopolitičku dopisnicu televizijske mreže NBC.

XS
SM
MD
LG