Linkovi

Uskoro kozmetički proizvodi s upozorenjem za potrošače


Kozmetička industrija u Sjedinjenim Državama - od proizvodnje sapuna i šampona, pa do šminke i parfema - teška je oko 35 milijadri dolara. Američke potrošače bi začudila spoznaja da proizvodjači kozmetike nemaju zakonsku obvezu da svoje proizvode testiraju prije nego ih plasiraju na tržište. No, to se mozda i promjeni. Novi zakon u Kaliforniji je prvi koji obvezuje kozmetičku industriju upozori potrošače na potencijalne toksične sastojke svojih proizvoda.

Vikendom su gužve velike u kozmetičkim odjelima robnih kuća širom Amerike. Na jednom takvom mjestu, sedamnaestogodišnja srednjoškolka Carrie Hetges uživa u besplatnoj kuri sa Kristin Milan, savjetnicom kozmetičke kuće Benefit.

Kristin Milan uredjuje Carrino lice, očne kapke, trepavice, obrve i usne. Za kratko vrijeme Kristin je stavila 9 različitih proizvoda na Carrino lice. Amerikanke u prosjeku koriste 9 kozmetičkih proizvoda svaki dan…od kreme za ruke do paste za zube. I, dok Američka uprava za kontrolu ljekova i hrane zahtjeva da ovi proizvodi budu sigurni za koristenje i da njihovi sastojci budu jasno prikazani na ambalaži, sigurnosni standardi za ove proizvode jednostavno ne postoje. Kozmetička industrija, koja ujedno i sponzorira odbor koji daje ocjene o sigurnosti proizvoda, u velikoj mjeri regulira samu sebe.

Jane Houlihan, predstavnica organizacije Enviromental Working Group, koja se bavi zastupanjem prava potrošača, kaže da ljudi imaju pravo znati kakav rizik po njihovo zdravlje imaju proizvodi koje koriste. U nedavnom istraživanju, ova je organizacija analizirala sastojke oko 14 000 različitih kozmetičkih proizvoda. "Rezulatate tih istraživanja smo pohranili u ogromnu datoteku, i onda ih usporedili sa državnim i akademskim popisima negativnih zdravstvenih posljedica koje te kemikalije uzrokuju".

Gospodja Hullihan kaže da je odbor kojeg sponzorira sama kozmetička industrija ispitao samo 11 posto od 10 500 sastojaka koji se nalaze u ovim proizvodima. "To znači da velika većina onoga što stavljamo na naša tijela još uvijek nije ispitano i njihova štetnost još nije zvanično utvdjena. Takodjer smo našli dosta proizvoda čiji sastojci su alarmirajući, kao sto su progesteron ili placenta, dakle sastojci koji su hormonalno aktivni, i mogu imati utjecaja na hormonalni i reproduktivni sistem onih koji ih koriste. Mogu izazvati neželjene posljedice na trudnoće".

Novi zakon u Kaliforniji je prvi takve vrste, i zahtjeva od proizvodjača da imenuju sve potencijalne kao i poznate kancerogene sastojke koji bi mogli utjecati na reproduktivni sistem. Jane Houlihan pozdravlja ovakakv zakon, al smatra da kozmetička industrija mora učiniti jos i više.

David Steinberg, novinar i poznavatelj kozmetičke industrije ne djeli njen inuzijazam glede novog zakona u Kaliforniji, te dodaje. "Ono što se dogadja u Kaliforniji u posljednjih 20 godina je gubitak poslova u proizvodjnji u kozmetičkoj industriji. Ovaj zakon će to još i pospješiti. Što se tiče kozmetičkih proizvoda, postoji oko 50 000 različitih sastojaka koje bi trebalo ispitati. Trenutno radimo na tome da ih sve provjerimo kroz kompjuterska istraživanja i usporedjivanja podataka i ne nalazimo previše štetnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima, što znači da je ovaj zakon nepotreban. Nitko neće postati sigurniji zahvaljujući ovom zakonu. Samo se stvara ogromna birokracija. Zaista, pokažite mi samo jednu osobu kojoj je bilo koji od sastojaka u kozmetici štetno djelovao na reproduktivni sistem ili uzrokovao rak".

Na što Jane Hulihan kaže da se odgovori na takva pitanja mogu pronaći u stručnim istraživanjima.Gospodja Houlihan jos dodaje da nova istraživanja na ovom polju pomažu potrošačima da donesu bolje odluke, i poziva kozmetičku industriju da postavi značajne sigurnosne standarde za svoje proizvode. Predstavnici kozmetičke industrije kažu da potrošači nemaju razloga za zabrinutost, te da sve sigurnosne odluke moraju biti bazirane na znanosti a ne retoričkim tvrdjama i glasinama.

XS
SM
MD
LG