Linkovi

Wilma izazvala velike poplave, rušila drveće i dalekovode


Nacionalna američka meteorološka služba je priopćila da se uragan Wilma s vjetrovima od oko 200 kilometara na sat brzo uspinje istočnom obalom Sjedinjenih Država. Uragan je prošao južnom Floridom jučer usmrtivši najmanje četiri osobe. Dužnosnici kažu da je Wilma izazvala velike poplave, rušila drveće i dalekovode a od otpada učinila prave projektile. Preko tri milijuna kućanstava je bez struje.

Predsjednik Bush je proglasio nekoliko okruga Floride područjem pogođenim elementarnom nepogodom. Dužnosnici Savezne agencije za krizne situacije FEMA-e kažu da tijesno surađuju s lokalnim dužnosnicima i vlastima u odgovoru na ovaj uragan. U međuvremenu meteorolozi kažu da se tropska oluja Alfa kreće istočnom obalom Sjedinjenih Država i da će se spojiti s Wilmom tijekom sljedećih dvanaest sati. Ove dvije oluje izazvat će danas na istočnoj obali Sjedinjenih Država žestoke kiše.

U Meksiku je predsjednik Vincente Fox obećao da će poslati autobuse kako bi se izvuklo turiste iz odmarališta na poluotoku Yukatan koje je Wilma pogodila. Predsjednik Fox je obišao turističko mjesto Cancun, gdje se vjeruje da je 30 tisuća turista u pretrpanim skloništima. U Meksiku ovaj je uragan odnio najmanje sedam života. U Havani na Kubi spasilačke ekipa u splavima i čamcima izvlače stanovnike iz poplavljenih kuća, nakon što je Wilma potopila dio glavnog kubanskog grada.

XS
SM
MD
LG