Linkovi

Podjela saveznih sredstava za domovinsku sigurnost izaziva trvenja među američkim saveznim državama, pa i pojedinim okruzima


Kako podijeliti novce za domovinsku sigurnost – tema je o kojoj piše bostonski "Christian Science Monitor". Sporno pitanje u podjeli sredstava iz saveznog proračuna leži u tome što se 75 posto sredstava dijeli u svih 50 saveznih država, a samo preostalih 25 posto u područja vrlo velikog rizika. Ta varijanta odgovara malim državama, ali ne i područjima koja se smatraju najrizičnijima, poput, recimo, New Yorka. Tako je, primjerice, ove godine, savezna država Wyoming dobila skoro 28 dolara po glavi stanovnika za poboljšanje sigurnosti, dok je New York dobio 15 i pol dolara po stanovniku. No, u apsolutnim iznosima, slika izgleda ipak nešto drugačije: Wyoming je ukupno dobio 14 milijuna dolara, a grad New York 298 milijuna.

No, kako piše bostonski list, stvari će se ipak vjerojatno izmijeniti u korist rizičnijih područja, tim više što su neki manji okruzi bili žestoko kritizirani zbog uporabe novca za domovinsku sigurnost za stvari poput programa tjelovježbe, nabave malih – ali skupih! - skutera Segway, kamiona za odvoz smeća s klimatizacijskim uređajima, pa čak i sponzoriranja rap pjesama sa sadržajem posvećenim domovinskoj sigurnosti.

Sa stranica "Washington Posta" saznajemo da pljačkaši sve više osiromašuju američke nacionalne parkove. Prvenstvena meta pljačkaša su živi resursi tih parkova – bilje i životinje kojih u nezaštićenim područjima prirode ima sve manje, a na tržištu su traženi iz raznoraznih razloga. Recimo, korijen biljke gin-seng cijenjen je zbog svojih ljekovitih svojstava, a onaj divlje biljke postiže deseterostruku cijenu od uzgojenog gin-senga. A, o kolikoj se cijeni radi? 800 dolara po kilogramu samoniklog gin-senga, o mogućnosti iz nacionalnog parka Shenandoah.

U istom nacionalnom parku ugrožen je i crni medvjed, čija osušeni žučni mjehur se prodaje u Aziji za tisuću dolara, odnosno težinski gledano – skuplje od kokaina. Prema izvješću nacionalne službe za čuvanje parkova, pljačka i krivolov doprinijeli su padu brojnosti najmanje 29 biljnih i životinjskih vrsta. No, živa bića nisu jedina na cijeni: svakoga dana iz nekog od 400 zaštićenih parkova u Sjedinjenim Državama lopovi odnesu najmanje jedan arheološki artefakt, a od gramzivih prstiju nisu sigurne ni klupe. Ustvari, kako je prokomentirao jedan od čuvara parkova, jedino što se za sada ne krade u parkovima je – svježi zrak.

XS
SM
MD
LG