Linkovi

Odluka o optužnicama u slučaju otkrivanja identiteta agentice CIA-e za nekoliko dana


New York Times u današnjem izdanju donosi napis o posebnom tužitelju koji istražuje slučaj curenja informacija kojim je otkriveno ime tajne agentice CIA-e Valerie Plame. U svojoj trinaest godina dugoj karijeri hvatanja mafijaša i terorista, Patrick Fitzgerald priskrbio si je reputaciju osobe koja obavlja pedantne pripreme, koja ima nepogrešivu memoriju i vrlo je elokventna. Samo njegovi kolege znaju da ti uredni rezultati dolaze iz totalnog kaosa njegova ureda, gdje neumorni gospodin Fitzgerald često spava tijekom velikih procesa. Jedna od njegovih bivših suradnica kaže da kad biste otvorili ladicu na njegovom stolu, pronašli biste da je puna prljavih čarapa. Hrana, odjeća, papiri nailazili bi se posvuda. Međutim iza svega toga stoji jedan "totalno organizirani um".

A sad je taj um – koji je u prošlosti vodio postupke protiv članova al-Qaide i newyorške mafijaške obitelji Gambino – usredotočen na politički najosjetljiviji slučaj karijere gospodina Fitzgeralda. Kao posebni tužitelj koji upravlja istragom o curenju informacija iz Središnje obavještajne agencije CIA-e, očekuje se da će tijekom nekoliko sljedećih dana donijeti odluku o tome hoće li u cijelom slučaju biti podignute optužnice i protiv koga. Podignuti optužnicu protiv dužnosnika Bijele kuće koji su dio ove istrage predstavljao bi strašan udarac za administraciju predsjednika Busha. Odustati od svega nakon dvije godine istrage u kojoj je i novinarka Judith Miller provela 85 dana u zatvoru zbog toga što je odbijala svjedočiti – piše današnji New York Times – dovest će do javnih povika da se radi o prikrivanju i rasipanju i sredstava i vremena.

Washnignton Post piše o tome kako ovaj put uoči uragana na Floridi vlada relativan mir. U mjestu Naples surferi proučavaju horizont i predviđaju skori dolazak uistinu velikih valova. Skeptici odmahuju ruku na televizijske ekrane i nazivaju izvješća o uraganu histerijom. A oni alarmirani ekosustavima svojih dvorišta, kažu da su ptice nestale. "Vjerujem da znaju nešto što mi ne znamo" – kaže umirovljenik George Uding, dok šeće svojim dvorištem. Za mnoge u ovom bogatom obalnom području uragan Wilma je više predmet znatiželje negoli kriza. I dok je ovdašnjem stanovništvu jučer bila naložena evakuacija, prometne gužve, na čije smo se prizore navikli za vrijeme ove sezone oluja, jednostavno se nisu dogodile – piše Washington Post. Krajnji rok za evakuaciju je nedjelja, a ona se odnosi na oko 70 tisuća stanovnika u ovoj regiji, od kojih je oko 30 posto već otišlo.

XS
SM
MD
LG