Linkovi

U Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj ptičje gripe


Uzorci sa sest mrtvih labudova kod kojih je pronadjen virus H5 danas se iz Zagreba salju u europski laboratorij za pticju gripu u Velikoj Britaniji na daljnja ispitivanja. Rezultati ce pokazati da li se radi o smrtonosnom virusu H5N1 koji je vec izoliran u Rumunjskoj i Turskoj, a koji je u zadnje dvije godine u Aziji ubio vise od 60 ljudi.

Virus H5 pronadjen je kod sest od dvanaest mrtvih labudova s ribnjaka Grudnjak kod Orahovice u Istocnoj Slavoniji. Ptice su nadjene mrtve prije cetiri dana a ispitivanja koja je na uzorcima uzetih s mrtvih labudova proveo Centar za peradarstvo veterinarskog instituta potvrdila su prvi slucaj pticje gripe u zemlji. "Virus podtipa H5 izdvojen je is organa sest labudova iz jata koje je sletjelo na ribnjak kod Orahovice", kazao je sinoc premijer Ivo Sanader.

Orintolog Dragan Radovic novinarima je na sinocnjoj izvanrednoj konferenciji ministarstva poljoprivrede rekao da labudovi sigurno nisu stigli iz Rumunjske ili Turske sto, istaknuo je, znaci da je izvor pticje gripe negdje drugdje u Europi

Vlada je sinoc osnovala Krizni Stozer kojeg vode ministri poljoprivrede i zdravstva te poduzela mjere kojima ce se sprijeciti moguce sirenje virusa. Odmah je zabranila stavljanje u promet peradi i lov pernate divljaci u cijeloj drzavi. Posebne su mjere uvedene za ribnjak na kojem su pronadjeni zarazeni labudovi i podrucje 20 km oko ribnjaka gdje je zabranjeno klanje i prodaja peradi. O slucaju su obavijesteni Europska komisija i susjedne zemlje. Danas ce uzorci kojima je potvrdjen virus biti poslati na daljnja ispitivanja u Veliku Britaniju gdje se nalazi laboratorij EU za pticju gripu. Rezultati ce pokazat ce da li se radi o virusu H5N1 koji je vec potvrdjen u Rumunjskoj i Turskoj dok rezultate ispitivanja uzoraka mrtvih ptica koje su poslali u Englesku cekaju Grcka i Makedonija.

Hrvatska rezultate ocekuje za dva dana, kazao je premijer Sanader dodajuci da nema razloga za paniku."Poduzimamo sve potrebne mjere za sprijecavanje sirenja virusa. Prema svim dostupnim informacija i strucnim procjenama ne prijeti opasnost po ljudsko zdravlje".

Ministar Petar Cobankovic novinarima je na sinocnjoj izvanrednoj konferenciji kazao da ocekuje vise indirektne stete "obzirom da ce ljude biti tesko uvjeriti da je sigurno jesti perad iz domaceg uzgoja".

Dodajmo i to da je Europska komisija već objavila da priprema zabranu uvoza peradi iz Hrvatske. Embargo na izvoz peradi stavljen u svrhu sprečavanja ove bolest, na snazi je već za Rumunjsku, Tursku i Grčku.

XS
SM
MD
LG