Linkovi

Umjesto udžbenika - laptop kompjuteri


Ove se godine u mjestu Vail, u saveznoj državi Arizoni, otvorila jedna nova škola sa svim pomagalima koje biste očekivali u razredima – osim školskih udžbenika. Umjesto njih, svaki je đak dobio laptop kompjuter, tako da je Srednja škola Empire postala jedna od prvih u Americi koja je u potpunosti eliminirala udžbenike.

Do ideje da škola Empire koristi u nastavnom planu isključivo laptope došli su upravitelji, nastavnici i roditelji kad su stvarali planove za novu školu koja je locirana uz samu granicu s gradom Tucsonom.

Povjerenik za škole u tom okrugu Calvin Baker kaže kako je jedan odbor posjetio razrede u kojima se u dijelu nastave koriste laptopi, te da su se vratili s dva upečatljiva dojma. "Jedan je bio da su đaci u školama gdje se koriste kompjuteri očigledno više angažirani. A drugi da mi možemo učiniti više s laptopima, jer imamo priliku kod otvaranja nove škole da ih učinimo integralnim dijelom onog što činimo i zapravo izmijenimo način na koji to činimo. I tu smo stvar na neki način iznudili tako što nismo kupili školske udžbenike".

Nastavnici su pomogli u stvaranju "bežičnog" nastavnog plana često eksperimentirajući s različitim idejama u razredima gdje su prije predavali. Rezultat toga je srednja škola gdje laptope možemo vidjeti posvuda – od satova španjolskog jezika, preko muzičkog odgoja pa do biologije.

"Otvorite svoje tabele s podacima i pripremite se da izradite grafikone u Microsoftovom programu Excel. Ako vam treba pomoć, imamo link za websajt s uputama" - kaže Michael Frank koji predaje biologiju u prvom razredu, gdje đaci eksperimentiraju s pilećim jajima bez ljuske. Koriste laptope kako bi dobili upute za svoj laboratorijski posao, organizirali podatke i na temelju rezultata izradili grafikone.

Gospodin Frank kaže da se oslanjao na kompjutere u predavanjima u drugim školama ranije, međutim s laptopima đaci uzimaju aktivniju ulogu u procesu. "Stavit će sve rezultate ovog eksperimenta u program za prezentaciju Power Point kako bi ih mogli koristiti kasnije u nastavi. Znam da im mogu dati samo adresu nekog websajta na kojem se nalaze informacije i oni to tamo mogu potražiti. Kad su prirodne znanosti u pitanju, koristimo to jer tako možete dobiti trenutačni pristup najnovijim informacijama. Ne trebate čekati pet-šest godina da se one pojave u školskim udžbenicima".

Povjerenik za škole u mjestu Vail Calvin Baker kaže da je Srednja škola Empire imala prednost u tome što je novi objekt tako da su upravitelji mogli tražiti nastavnike koje su predani tehnologiji laptop kompjutera. Đaci su imali priliku izabrati hoće li pohađati tu školu ili ne, tako da su neobično entuzijastični. I kako je ova škola tek otvorena, nije morala potrošiti novac na udžbenike.

Međutim ovaj pionirski pokušaj postavio je i mnoge izazove, kaže gospodin Baker. "Jedan je bila tehnološka prepreka - mjesto gdje 350 đaka može otvoriti svoje laptope i da svi mogu imati dobar i brz pristup Internetu i kako konfigurirati te laptope. Drugi izazov je bilo pronaći materijale. Budući da đaci predaju svoje zadatke i zadaće putem weba, morali smo i za to pronaći najbolji način".

Calvin Baker naglašava da ne pokušava od Srednje škole Empire učiniti školu za tehnologiju. Napominje da kvalitetno obrazovanje i dalje mora biti vezano uz naporni rad, samodisciplinu i izuzetan predavački rad, dok laptopi postaju prirodni dio učionice, baš kao što su postali i prirodni dio radnih mjesta diljem Amerike.

XS
SM
MD
LG