Linkovi

U Kongresnom Klubu prijatelja vina prijem za autora knjige Judgement of Paris i vinare iz Nape, Winiarskoga i Grgicha


Svecanosti i slavlja vezani uz objavljivanje knjige Georgea Tabera - Judgment of Paris, Kalifornija protiv Francuske ili Povijesna pariska degustacija 1976. koja je revolucionirala svijet vina nastavljeni su i tijekom jucerasnjeg dana i kulminirali prijemom – za autora knjige i za dvojicu vinara iz Nape – Miljenka “Mikea” Grgicha i Warrena Winiarskog, na Capitol Hillu.

Prijem je uprilicio kongresni Klub prijatelja vina, a pozivu se odazvao lijep broj kongresmena, zeljnih da upoznaju dvojicu legendarnih vinara iz Nape koji su prije gotovo 30 godina zapanjili svijet vina i Kaliforniju, preko noci, doveli u srediste pozornosti.

Za kongresmena Georgea Radanovicha, koji je i sam vinar – prvi u Kongresu od vremena Thomasa Jeffersona, i koji je, s kongresmenom Thompsonom, iz Nape, suosnivatelj i supredsjedatelj kongresnog Kluba prijatelja vina, cinjenica da je jedan od dvojice legendarnih vinara takodjer hrvatskog porijekla, pravi je uzitak, rekao je, prava poslastica.

[Mike Grgich], rekao je kongresmen Radanovich, “daje takav kredibilitet i Sjedinjenim Drzavama i industriji vina.....A njegova nastojanja u Hrvatskoj, da svojoj zemlji vrati vlastitim talentom i umijecima, fantasticna su. Imati ga ovdje, u Washingtonu, kao pocasnog gosta, kako bi se on mogao upoznati s clanovima Kongresa, ali i oni s njim, doista je izuzetna prigoda. Mike je bio jedan od dvojice,” dodao je kongresmen Radanovich, “koji je osvojio pobjedu u Parizu za Sjedinjene Drzave. Stoga, iduce godine, uz samu 30. obljetnicu, planiramo niz zanimljivih dogadjaja, posebno u Muzejskoj ustanovi Smithsonian, jer Mike i jest jedan od onih koji je stvarao povijest Sjedinjenih Drzava. Kad Smithsonian pokazuje takvo zanimanje, onda znate,” rekao je na kraju kongresmen Radanovich, “da se radi o izuzetnom doprinosu Sjedinjenim Americkim Drzavama.”

Na molbu da kaze nekoliko rijeci za nas program vrlo rado je pristao i kongresmen Thompson. “Ali, moram vam reci,” odmah je dao na znanje, “moram priznati, potpuno otvoreno, javno i bez ustezanja, da sam vrlo pristran, jer ne samo da imam cast zastupati u Kongresu taj divni distrikt, Napa dolinu, vec su i dvojica vinara, dvojica nevjerojatnih ljudi, Mike i Warren, moji prijatelji. S Mikeom, prijateljstvo datira jos od davnih dana, moja je majka, naime, bila njegov prvi knjigovodja".

A sto se pariske degustacije tice,” rekao je jos kongresmen Thompson, “ne vjerujem da postoji itko tko iole mari za dobro vino kome ne bi bio poznat znacaj tog dogadjaja. Bila je to degustacija koja je odjeka imala diljem svijeta, koja je Ameriku stavila na vinsku kartu svijeta, a dolinu Napa na sam vrh. To dugujemo Warrenu Winiarskom i Mikeu Grgichu.”

Na sinocnjem prijemu u Kongresnom klubu prijatelja vina, kao uostalom i vecer prije toga u Smithsonianu, bio je i zamjenik hrvatskog veleposlanika, Marijan Gubic. “Vrlo smo ponosni na Mikea, njegova prica o uspjehu je fantasticna prica i o Hrvatskoj i o Americi, vazna je jer i Hrvatska ima vina koja su svjetska klasa, ali nazalost nismo tako poznati kao vinarska zemlja iako smo na trecem mjestu u svijetu po potrosnji vina. Vrlo smo sretni,” nastavio je Marijan Gubic, “da u Kongresu postoji tako velika podrska za kongresni Klub prijatelja vina i za odavanje priznanja Miljenku. Takodjer smo vrlo zadovoljni s Klubom prijatelja Hrvatske, s kogresmenima Radanovichem i Viskloskym na celu, koji podrzava Hrvatsku i njena nastojanja, narocito zadnjih sest mjeseci.

A Miljenkova prica,” rekao je zamjenik hrvatskog veleposlanika Marijan Gubic, “ona je izvanredna prica o uspjehu za samo vino i za sami business, Miljenko je bio i jest inspiracija mnogima. Svoj je uspjeh potvrdio i u Hrvatskoj, vinarijom na Peljescu, svojim Posipom i svojim Plavcem malim.”

Na kraju razgovora, g. Gubic je jos dodao kako se nada da ce se, u iducih nekoliko godina, na sjevernoamerickom trzistu naci i vise hrvatskih vina.

Na prijemu odrzanom sinoc na Capitol Hillu u cast dvojice vinara iz Nape – Warrena Winiarskog i Miljenka “Mikea” Grgicha, nazdravili smo njihovim vinima - Cabernet Sauvignonom vinarije Stag’s Leap i Chardonnayom i Zinfandelom vinarije Grgich Hills.

XS
SM
MD
LG