Linkovi

Saddam negira legitimitet suda


Bivšem iračkom diktatoru Saddamu Husseinu i sedmorici njegovih suradnika započelo je suđenje za ratne zločine. Međutim, već na samom početku procesa Saddam se suprotstavio sudu. Nakon čitanja optužnice sud je prekinuo raspravu do 28. studenoga.

Zbačeni irački čelnik odbio je reći svoje ime te je umjesto toga doveo u pitanje legitimitet posebnog suda kazavši da je on jedini pravi predsjednik Iraka. Saddam je rekao da nije kriv za ubojstvo nekih 140 seljaka u Dujailu, sjeverno od Bagdada.

Saddamov odvjetnik je zatražio prekid rasprave kako bi bolje pripremio obranu. Ovo je prvo od, kako se očekuje, više suđenja bivšim visokim iračkim dužnosnicima za zločine u kojima su ubijeni deseci tisuća ljudi.

Neki analitičari se pribojavaju da će suđenje samo pojačati napetosti između sunitskih skupina – koji su dominirali iračkom vladom za vrijeme Saddamovog režima – te šiitskih i kurdskih zajednica koje su dobile vlast nakon svrgavanja iračkog diktatora.

U Washingtonu je glasnogovornik bijele kuće rekao da suđenje Saddamu Husseinu pokazuje da se u Irak vraća vladavina zakona. U međuvremenu, iračka policija uhitila je nećaka Saddama Husseina kojega se tereti za financiranje pobune u zemlji.

XS
SM
MD
LG