Linkovi

U novom proračunu 31 milijarda dolara za domovinsku sigurnost


Predsjednik Bush je potpisao zakon o domovinskoj sigurnosti, vrijedan u proračunu 31 milijardu dolara, pozvavši pritom zakonodavce da usvoje njegov program o sezonskim radnicima iz inozemstva. Kako je jučer u Washingtonu izjavio američki predsjednik, ova zakonska mjera predviđa upošljavanje većeg broja osoblja za kontrolu granica, kao i proširenje zatvorskih kapaciteta za držanje ilegalnih imigranata od njihova uhićenja do deportacije.

Gospodin Bush je, međutim, rekao da kontrola granica treba biti dio sveobuhvatnijeg pristupa useljavanju. On je predložio program privremenog upošljavanja radnika iz inozemstva, koji bi – kako je istaknuo – čuvarima granica omogućio da se usredotoče više na hvatanje krijumčara droga i terorista uzduž granica Sjedinjenih Država.

Na Capitol Hillu, ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff je izjavio kongresnim zastupnicima da jačanje sigurnosnih mjera uzduž granica neće samo po sebi smanjiti priljev ilegalnih useljenika. Kako je kazao, treba naći zakonite načine za radnike migrante da privremeno rade u zemlji uz odgovarajuću dozvolu. Zakonodavci američkog Kongresa podijeljenih su mišljenja po tom pitanju: neki smatraju da ojačavanje sigurnosnih mjera uz granice treba imati prioritet, dok drugi žele da se prvo obrati pažnja složenijem pitanju radnika migranata bez dozvola.

XS
SM
MD
LG