Linkovi

Obrana Mladena Naletilića i Vinka Martinovića traži osjetno smanjenje kazne


Radi grešaka u suđenju, netočnosti i sumnjivih dokaza, kao i činjenice da su petnaestak haaških optuženika zatvorsku kaznu od dvadeset godina plus zavrijedili radi daleko težih prijestupa nego što se teretilo Mladena Naletilića zvanog Tuta, njegova je obrana zatražila sniženje kazne sa dvadeset na najviše osam godina.

Naletilić – Tuta bio je zapovjednik Kažnjeničke bojne ali nije vodio operacije te stoga nije znao što se na terenu događa , tvrdi obrana – Tuta je bio istinski zapovjednik, ostalo je dosljedno Tužiteljstvo pozivajući se na dokumente HVO-a. Ovo je dio prvog dana zasijedanja Žalbenog vijeća koje razmatra prvostupanjsku presudu hercegovačkom dvojcu, zapovjedniku Kažnjeničke bojne i lokalnom gospodaru rata Mladenu Naletiliću – Tuti i vojniku i zapovjedniku manje jedinice Vinku Martinoviću – Šteli.

Tuta nije znao za premlaćivanje zatočenika, tvrdnja je obrane. Sam ih je mlatio, odgovor je Tužiteljstva. Martinovićeva je pak obrana startala s tezom da je Martinovićevih 18 godina prvostupanjske kazne previše stoga što on nije bio svjestan sudjelovanja u međunarodnom oružanom sukobu, takva visoka kazna je predviđena za one koji su trebali znati da postoji sukob, tvrdi obrana pozivajui se na presudu u slučaju Kordić. Kao i u slučaju Tuta, odvjetnički se tim istinski potrudio da točku po točku zaniječe sudačku presudu.

Možda je sve išlo malo preopširno, «ovo nije novo suđenje», upozorio je predsjedavajući sudac Fausto Pocar. Rasprava još traje i nastavlja se u utorak. Sudačka će odluka biti donesena nakon vijećanja koje može trajati tjednima. Naletilić i Martinović osuđeni su 31. ožujka 2003. godine na 20 i 18 godina zatvora. Proces je izazvao malo pažnje – za razliku od izručenja Naletilića, dugo godina u Hrvatskoj tretiranog kao «hrvatskog viteza» koji je, pokazalo je haaško suđenje, u svijetu iskrivljenih vrijednosti «opstojnost Hrvata» na tlu Hercegovine «branio» nasiljem, pljačkom televizora, novca i nakita , zatočenjem.

XS
SM
MD
LG