Linkovi

Bush: Iračanima treba zahvaliti što čine ono što je ispravno


Predsjednik Bush kaže da je irački referendum o ustavu pozitivan korak na putu te zemlje ka demokraciji. Kako iz Bijele kuće izvješćuje Paula Wolfson, s već poodmaklim prebrojavanjem glasačkih listića, američki predsjednik smatra da Iračani s razlogom mogu biti ponosni.

"U ime američkog naroda, želio bih čestitati narodu Iraka na uspješnom glasovanju o prijedlogu ustava," rekao je predsjednik Bush, istaknuvši mnogo veći odziv birača nego na siječanjskim izborima za privremenu iračku skupštinu, posebice među sunitima. Istodobno, kazao je, razina nasilja u zemlji bila je manja.

"Ovo je vrlo pozitivan dan za Iračane, a, isto tako, i za svjetski mir. Demokracije su miroljubive zemlje," rekao je gospodin Bush novinarima u Bijeloj kući. On je još jednom povezao napredak u Iraku s ratom protiv terora, rekavši da teroristička mreža al-Qaida i njezini saveznici pokušavaju uhvatiti korijene u Iraku. Pokret ka demokraciji – naglasio je predsjednik Bush – u suprotnosti je sa strategijom i filozofijom al-Qaide.

"Mi vjerujemo, a i Iračani tako vjeruju, da je najbolji put naprijed putem demokratskog procesa. Al-Qaida želi svojim nasiljem zaustaviti napredovanje demokracije, jer je demokracija upravo suprotno od onoga što oni smatraju ispravnim," kazao je američki predsjednik. On nije želio nagađati ishod referenduma, odnosno hoće li ustav biti usvojen. Umjesto toga, usredotočio se na sam izborni proces rekavši da Iračani zaslužuju hvalu zato što – njegovim riječima – čine ono što je ispravno.

Za administraciju predsjednika Busha, ulog u ovom referendumu vrlo je visok: podrška američke javnosti za vojnu misiju u Iraku opala je usporedo sa sve većim brojem žrtava među američkim vojnicima. Glasovanje Iračana o nacrtu ustava Bijela kuća smatra vrlo glasnim podsjetnikom za američku javnost da u Iraku dolazi do napretka, te da je cijena daljnjeg angažmana opravdana.

XS
SM
MD
LG