Linkovi

Malo konkretnih izjava o radu Harriet Miers


New York Times piše da ako upitate bilo kojeg od kolega gospođe Miers iz Bijele kuće kakva je bila tijekom ovih godina kao jedan od glavnih suradnika predsjednika Busha, čut ćete izljev hvalospjeva. Inteligentna, pedantna, nesebična, pronicava. Međutim kad dođe do toga da navedu neki konkretni primjer tih kvaliteta, riječi im teže izlaze na usta. "Ona je vrlo draga i zabavna osoba" – kaže Joshua Bolten kojeg je Harriet Miers 2003. godine naslijedila na mjestu zamjenika šefa osoblja Bijele kuće. Gospodin Bolton, odmah se i prisjetio jednog zajedničkog boravka u predsjedničkom odmaralištu Camp David. "Odlično kugla" – dodao je – "za osobu njezine visine, uspijeva srušiti puno kegli".

Štovatelji gospođe Miers kažu kako ona u svaki svoj zadatak unosi marljivost i predanost, međutim kad njene kolege upitate da navedu jedan primjer njenog utjecaja na neku konkretnu političku odluku ili vladin program, odgovor je da je utjecala na sve njih – piše New York Times, dodajući da je taj nedostatak konkretnoga pridonio poteškoćama Bijele kuće da "proda" nominaciju Harriet Miers za Vrhovni sud i otvorio prostor njenim najžešćim kritičarima.

Washington Post piše o podjelama u konzervativnom krilu Republikanske stranke koje lako mogu dovesti do toga da će sudbinu nominacije Harriet Miers kontrolirati demokrati - i to na način koji nije bio moguć u postupku potvrde predsjedatelja Vrhovnog suda Johna Robertsa. I dok previranje na desnici demokratima daje prilično primamljivu priliku da poraze vladu, stratezi demokrata kažu da je pred njima teška odluka - potvrditi konzervativca s bliskim vezama s predsjednikom Bushom ili joj se suprotstaviti i tako se pridružiti krajnjem desnom krilu Republikanske stranke koje je povijesno gledano uvijek najveći neprijatelj demokrata.

Za sad se demokrati i različite liberalne skupine zadovoljavaju s time da ostanu uglavnom tihi i promatraju kako se predsjednik Bush zapetljava u spor s nemirnim zborom obično lojalnih konzervativaca. Međutim, na svjedočenjima u senatskom Odboru za pravosuđe koja su najavljena za početak sljedećeg mjeseca – piše današnji Washington Post - demokrati će morati izaći iz sjene i iskazati vlastiti stav, odnosno prihvatiti ili odbaciti predsjednikovu osobnu odvjetnicu i pravnog savjetnika Bijele kuće.

XS
SM
MD
LG