Linkovi

80-ti rođendan Grand Ole Oprya


Ove se godine obilježava 80-ta godišnjica Grand Ole Oprya, radijske emisije koja se najduže emitira u Sjednjenim Državama. Ta je emisija započela kao mjesto predstavljanja glazbenika amatera iz Nashvillea i manjih mjesta tog područja, da bi tijekom godina postala svjetski sinononim country-glazbe.

The Grand Ole Opry je radio program koji se emitira uživo i koji je pomogao definiranju country-glazbe tijekom osam desetljeća. Pete Fisher, direktor Oprya, pojašnjava kako je došlo do početka programa.

"U svojim počecima Grand Ole Opry je bio večer hillbilly glazbe na radiju. U studenome 1925. utemeljitelj programa George Hay doveo je pred mikrofon 80-godišnjeg violonistu «Ujaka» Jimmya Thompsona da odsvira malo hillbillya. Uslijedila je nezabilježena reakcija."

Radijski program koji se emitirao iz dvorane Ryman dobio je naziv Grand Ole Opry 1926. Danas se koncerti odvijaju na velikoj pozornici, sa stajom obojenom u crveno u pozadini. Čak i najravnodušniji u publici ne mogu si pomoći, a da ne osjete uzbuđenje kad započne glazba, tamnocrveni zastor se počne podizati, a na pozornicu izađe najavljivač. Ovaj program koji ide u subotu navečer može se čuti u 38 američkih saveznih država putem snažnog srednjeg vala. Kako se procjenjuje, zahvaljujući satelitskom radiju, kablovskoj televiziji i Internetu sluša ga dva milijuna ljudi tjedno. Format se od 1925. malo promjenio. Tijekom dva i pol satne predstave parada izvođača izlazi na pozornicu, izvede skladbu ili dvije i odlazi uz pljesak. M

Direktor Grand Ole Oprya Pete Fisher kaže da je za mnoge glazbenike nastup u Opryu presudan trenutak karijere.

"Za novog glazbenika debi u Grand Ole Opry predstavlja simbol dolaska na glazbencu scenu. Novi izvođači countrya ne misle dalje od debija od Grand Ole Opryu. To je trenutak kad se mogu postaviti novi ciljevi zato što ste vjerojatno nastupom u Opryu već ostvarili svoj san. To je jedinstveno iskustvo ne samo za publiku već i za izvođače."

Grand Ole Opry obilježava 80-ti rođendan s nizom manifestacija uključujući i posebnu rođendansku proslavu u Nashvilleu ovog vikenda. Zatim će biti održan koncert u New Yorku, 14. studenoga u Carnegie Hallu.

XS
SM
MD
LG