Linkovi

Websajt s Einsteinovom arhivskom građom


Prošlo je oko 100 godina otkako je Albert Einstein objavio znanstveni rad koji je svijetu predstavio pojam da materija sadrži ogromne količine energije. Ako znate samo jednu znanstvenu formulu, onda je to vjerojatno ta – energija je masa puta brzina svjetlosti na kvadrat.

Brojni su websajtovi posvećeni Albertu Einsteinu, međutim, onaj koji mu je najbliži vjerojatno je Einstein Archive Online, odnosno Eistenova arhiva online na web adresi www.alberteinstein.info. Sponzori ovog websajta su dvije ustanove kojima su povjereni izvorni Einsteinovi rukopisi i predstavlja odličan primjer toga kako Internet mijenja naličje znanstvenog rada.

"Na sajtu Einstein Archives Online osiguravaju se kopije dokumenata iz arhiva koje ste prije mogli dobiti samo tako da pišete ustanovi koja ih čuva ili da osobno odete u tu ustanovu. A sad možete sve češće dobiti traženi dokument dok sjedite ispred kompjutera u svom uredu" - KAŽE Tillman Sauer viši znanstveni urednik Projekta Einstainovih dokumenata pri Kalifornijskom institutu za tehnologiju, koji je objavio i nekoliko tomova znanstvenog izdanja Einsteinovih radova.

Einstein je ostavio svoj arhiv Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, koje je sad u posjedu oko 40 tisuća radova ovog glasovitog fizičara ili radova o njemu. Websajt koji vam predsatvljamo zajednički je projekt ove dvije ustanove. Einstein Archives Online uključuje banku podataka s informacijama o dokumentima u arhivu, kao i digitalizirane snimke oko 900 rukom pisanih dokumenata.

Budući da je Albert Einstein rođen u Njemačkoj, gdje je napisao mnogo svojih radova, ti su dokumenti na njemačkom jeziku, iako je uz mnoge priložen i prijevod na engleski. Sponzori ovog sajta nadaju se da će moći pretvoriti u digitalni format još više dokumenata, ovisno o raspoloživim sredstvima. "Mi namjeravamo povećati, obogatiti i proširiti ovaj websajt, međutim, to će se odvijati korak po korak i ovisiti o financijskim mogućnostima".

je Albert Einstein umro prije 50 godina, i dalje se pojavljuju nova pisma i dokumenti vezani uz njegov život i rad. Tillman Sauer traži od svakog tko ima izvornike Einsteinovih dokumenata da ga kontaktira na websajtu www.alberteinstein.info.

XS
SM
MD
LG