Linkovi

Nakon 10 godina, još veći 'Marš milijuna Afro-amerikanaca' u Washingtonu


Washington se priprema za današnji marš Amerikanaca afričkog podrijetla, deset godina nakon prvog 'Marša milijuna muškaraca' koji je bio doživljen kao manifestacija jedinstva crnaca. Današnji marš organizatori nazivaju 'Millions More Movement' i proširuju ga kako bi uključio i crnačke žene.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji dva dana prije skupa, čelnik Nacije Islama, Louis Farrakhan izrazio je nadu da će skup ojačati pripadnike manjina kako bi sami sebi prvi pomogli, prije nego što se oslone na pomoć vladinih agencija.

Gospodin Farrakhan je izazvao kontroverzu prošli mjesec kada je sugerirao da su nasipi u New Orleansu, koji su popustili pred udarom uragana Katrina i njezinog plimnog vala, namjerno bili dignuti u zrak kao dio vladine zavjere da se unište crnačke četvrti u gradu. Inače, ni na jednom nasipu, niti brani, nisu nađeni nikakvi dokazi da je došlo do namjernog uništavanja.

Tragedija uragana Katrina najteže je pogodila velik broj siromašnih Afro-amerikanaca, te se očekuje da će biti i glavna tema današnjeg marša u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG