Linkovi

Harolda Pintera mnogi smatraju najvećim živućim britanskim dramatičarom


Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost je britanski dramatičar Harold Pinter, kojeg mnogi poznavatelji književnosti i kazališta smatraju najvećim živućim britanskim dramskim piscem.

Dobitnika je proglasio stalni tajnik Nobelova odbora Horace Engdhal u Švedskoj. "Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se engleskom piscu Haroldu Pintaru koji u svojim dramama otkriva ponor ispod svakodnevnih tlapnji i na silu kroči put u zatvorene prostore ugnjetavanja".

Dramatičar koji je napisao više od 30 djela, Pinter, u svojim komadima često i u potpunosti primjenjuje stanke i tišine u službi nadogradnje dramskog efekta. Gospodin Engdahl kaže kako je Harold Pinter slično reagirao kad mu je priopćena odluka Nobelova odbora o dodjeli nagrade. "Nije izgovorio mnogo riječi. Zapravo bio je iznenađen ovom odlukom, ali je bio sretan".

Najpoznatije drame Harolda Pintera su Rođendanska zabava iz 1957. i Pazikuća iz 1963. Tu su još djela Noć, Gorski jezik, Izdaja, Patuljci, Crno i bijelo itd. Napisao je i brojne filmske scenarije, među ostalim za veliki je ekran adaptirao klasično djelo John Fowlesa Ženska francuskog poručnika. Ovogodišnji dobitnik Nobela rođen je 1930. godine u Londonu i općenito se smatra da je izvršio velik utjecaj ne cijelu jednu generaciju britanskih pisaca.

Harold Pinter nikad se nije ustručavao usijanih političkih stavova i debata. Žestoki je zagovornik ljudskih prava i protu-ratni aktivist. Posljednjih je godina vrlo glasan kritičar rata u Iraku. Bio je također vrlo aktivan protivnik intervencije NATO saveza Srbiji i na Kosovu. Inače, Nobelova nagrada za književnost zaključuje ovogodišnju sezonu Nobelovih nagrada, a uručuje se, kao i svake godine, 10. prosinca, na obljetnicu smrti Alfreda Nobela 1896. godine.

XS
SM
MD
LG