Linkovi

Josipu Joviću produžen pritvor


Jovićevi odvjetnici su se žalili na pritvor, ali je jučer izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odbilo tu žalbu kao neosnovanu pa bivši glavni urednik "Slobodne Dalmacije" odluku o zahtjevu Haaškog suda za predaju čeka u zatvoru na Bilicama.

Vijeće je svoju odluku obrazložilo time da je Jović primio optužnicu i nalog za pristupanje pred Sud kojem se nije odazvao, te se zaključuje i da se nema namjeru odazvati. Dio hrvatske javnosti je podgrijavao očekivanja da će Jović biti pušten iz pritvora.

S druge strane jedan od najboljih poznavatelja međunarodnog kaznenog prava u Hrvatskoj dr. Ivo Josipović kaže da se takova odluka suda o produženju pritvora mogla i očekivati:

"Mislim da da na nekin način, kako su se stvari odvijale. Riječ je, po mom sudu, o slučaju koji je nepotreban i sve skupa bi moglo proći i bez toga, ali to je bio izbor gospodina Jovića i sad kad se išlo u postupak predaje onda tu, s obzirom na prirodu postupka, postoji dosta vjerojatnosti da će odrediti pritvor.

Bilo je spekulacija u hrvatskoj javnosti da bi Jovićev slučaj i slučaj nekolicine drugih hrvatskih novinara koji su se zbog istog krimena već bili u Haagu mogao olakšati sam predsjednik Stipe Mesić, ako bi zatražio da se s njegova svjedočenja skine oznaka tajnosti. No, on je u sinoćnjem nastupu na Hrvatskoj televiziji takovu mogućnost neizravno - odbio:

"Oni trebaju svoj problem rješiti s haškim tribunalom jer njih pozivaju zbog nepoštivanja suda. Kako se to može rješiti? Imaju oni svoje odvjetnike, neka to rješavaju, a što se mene tiče - oni mene uopće ne interesiraju.

Slučaj Jović može biti da polako dolazi do svog epiloga. Danas je odvjetnik Josipa Jovića Vinko Ljubičić svom klijentu predložio da prekrati svoj boravak u pritvoru:

"Ja sam mu već danas, prilikom posjeta zatvoru, predložio da se prekine daljnji sudski postupak u Republici Hrvatskoj te da Josip Jović otputuje u Haag što je moguće žurnije. Ja mu predlažem da se uopće ne održava rasprava na Županijskom sudu u Splitu. Što se tiče Haaga, vjerujem da će on biti pušten da se brani sa slobode čim se izjasni od krivnje."

Josip Jović je svom odvjetniku rekao da će razmisliti o njegovom prijedlogu i da će ga o tome izvijestiti.

XS
SM
MD
LG