Linkovi

International Herald Tribune: Njemački SDP dobro naplatio prepuštanje kancelarskog mjesta


Dnevnik International Herald Tribune koji istovremeno izlazi u New Yorku i Parizu jučerašnju objavu da će Angela Merkel postati njemački kancelar komentira ovim riječima: 'To je čista pobjeda čelnice kršćanskih demokrata, koju su prije tri tjedna mnogi stranački kolege gotovo otpisivali, zbog razmjerno lošeg rezultata na izborima'.

No, socijaldemokrati su prepuštanje položaja kancelara dobro naplatili: u koalicijskoj će vladi biti osam ministara iz SDP-a, od 14 koliko ih njemačka vlada ima. Uz to, dobili su i neka ključna ministarstva – financije, vanjske poslove, ministarstvo rada te pravosuđe.

Dosadašnji kancelar Gerhard Schroeder – piše International Herald Tribune – najavio je da neće biti u vladi. Ministar ekonomije bit će čelnik bavarske Kršćansko demokratske unije Edmund Stoiber, kojeg se u Njemačkoj ne smatra 'čovjekom reforme niti čovjekom novog početka' – piše američki dnevnik.

Možda i zbog ove objave, vrijednost eura je jučer oslabila u odnosu na američki dolar. 'Koalicijskoj će vladi biti vrlo teško progurati tržišne reforme, smanjenje poreza te promjene u radnom pravu – koje su neizbježne da bi Njemačka u gospodarskom smislu bila konkurentnija – piše International Herald Tribune.

******

Dnevnik Houston Chronicle piše o incidentu u New Orleansu u kojem su trojica policajaca, kako se čini, premlatili jednog prolaznika koji je uhićen zbog navodnog pijanstva na javnom mjestu.

Policajci su bijelci, uhićeni je crnac, a sve je zabilježila kamera Associated Pressa.

Incident se dogodio u Francuskoj četvrti, povijesnom dijelu grada u kojem je – do prije nešto više od mjesec dana – pijanstvo na javnom mjestu bilo gotovo normalna pojava, zbog velikog broja turista koji su u obližnje barove i restorane dolazili upravo sa željom da se zabave i napiju – piše Houston Chronicle.

No, nakon uragana Katrina, situacija se promijenila. Atmosfera je trezvenija a policajci pod velikim stresom – mnogima od njih su, kao i ostalim građanima New Orleansa, uništeni domovi, žive na brodu, rade šest dana tjedno u smjenama od 12 sati… Uz to, rad policije javnost prati s posebnom pozornošću, zbog loše reakcije vlasti na humanitarnu krizu nakon uragana Katrina.

Kako piše dnevnik iz Houstona, trojica su policajaca zbog incidenta suspendirani, bez prava na plaću. Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država počelo je istragu kako bi se utvrdilo nisu li prekršena građanska prava uhićenog.

Policajci su na prvom saslušanju na sudu izjavili da nisu krivi, te da se uhićeni 64-godišnji Robert Davis opirao hapšenju. S druge strane, odvjetnik ovog umirovljenog učitelja - ali i rehabilitiranog narkomana - tvrdi da njegov klijent te večeri uopće nije konzumirao alkohol.

XS
SM
MD
LG