Linkovi

EU i Hrvatska zabranile uvoz peradi iz Rumunjske i Turske


Zdravstveni djelatnici iz Sjedinjenih Država i Svjetske zdravstvene organizacije pozvali su međunarodnu zajednicu da se pripremi za mogućnost mutacije virusa ptičje gripe širenja zaraze među ljudima. Izaslanstvo zdravstvenih djelatnika objavilo je taj poziv u Tajlandu na početku puta po zemljama Azije koje su se suočile s tom opakom bolešću. Posebni izaslanik Svjetske organizacije David Nabarro rekao je da ljudi ne bi trebali biti u stanju dubokog straha od pandemije zato što zdravstveni djelatnici poduzimaju napore kako bi bolest imala što je moguće manje posljedice na svakodnevni život.

Europska unija je zabranila uvoz živih ptica i perja iz Turske zbog prijetnje od ptičje gripe. Europski dužnosnici kažu da je zabrana potrebna nakon što je testovima utvrđena nazočnost virusa ptičje gripe u Turskoj. Europska unija prati i situaciju u Rumunjskoj nakon što je tisuću ptica ubijeno nakon sumnje da je došlo do izbijanja ptičje gripe.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske uvelo je zabranu uvoza peradi, kako domaće, tako i divlje te njihovih proizvoda iz Turske i Rumunjske. Time je zbog prevencije širenja ptičje gripe, zabrana uvoza i provoza peradi u Hrvatsku proširena na 15 zemalja.

Inače, američka admininistracija načinila je procjenu za slučaj izbijanja epidemije ptičje gripe u Sjedinjenim Državama. Procjenjuje se da će u najgorem slučaju umrijeti dva milijuna Amerikanca, a da će bolnice biti prepune pacijenata čiji broj može prijeći osam milijuna.

XS
SM
MD
LG