Linkovi

Ptičja gripa prijeti Rumunjskoj i Turskoj


Turska i Rumunjska su uništile tisuće ptica u nadi da će spriječiti širenje smrtonosne ptičje gripe. Turske su vlasti jučer uvele karantenu u krugu od 3 kilometra oko peradarske farme u zapadnoj pokrajini Balikesir, gdje je prošli tjedan otkriveno prvo izbijanje ove bolesti u toj zemlji. Provode se testiranja da bi se utvrdilo radi li se virusu H5N1, koji se prenosi na ljude. Taj je soj virusa ptičje gripe izazvao smrt 60 oboljelih osoba u Aziji, te milijuna ptica.

U međuvremenu, mađarski ministar zdravstva je objavio zabranu uvoza mesa i živih domaćih životinja iz Rumunjske, koja bi, isto tako, mogla biti sučeljena s prvim slučajevima ptičje gripe. Tamošnje su vlasti izvijestile da su tri mrtve patke, pronađene pokraj Dunava, možda bile prijenosnici virusa,. U tijeku je testiranje uzoraka, a vlasti su već uništile više od tisuću ptica koje bi mogle prenesti zarazu.

Znanstvenici kažu da bi soj virusa H5N1, koji prenose ptice selice, mogao izazvati svjetsku pandemiju, ukoliko virus mutira u oblik koji bi se mogao prenositi izravno među ljudima. Na jednak je način nastala i pandemija smrtonosne gripe 1918. godine, kada je od bolesti umrlo između 20 i 50 milijuna ljudi.

XS
SM
MD
LG