Linkovi

SAD ozbiljno nepripremljene za moguću globalnu pandemiju ptičje gripe


Čelnik američkog ministarstva zdravstva Mike Leavitt odlazi u Aziju na niz sastanaka posvećenih ptičjoj gripi. On će se sastati s dužnosnicima Tajlanda, Kambodže, Vijetnama i Laosa, s kojima će razraditi planove odgovora na eventualnu mutaciju virusa ptičje gripe koja bi omogućila širenje te bolesti izravno među ljudima, rezultiravši globalnom pandemijom.

U međuvremenu, list New York Times izvješćuje o nacrtu plana administracije predsjednika Busha za odgovor na moguću pandemiju, u kojemu se procjenjuje da bi virus iz Azije stigao do Sjedinjenih Država za par tjedana, zahvaljujući modernim sredstvima putovanja.

U tom dokumentu – kako piše Times – upozorava se na ozbiljnu nepripremljenost zemlje za takvo stanje, kao i moguće teške posljedice. U najgorem slučaju, predviđa se, moglo bi biti i više stotina tisuća umrlih, uz nasilne prosvjede na mjestima cijepljenja. Prema tom planu, proizvodnja cjepiva protiv gripe trebala bi biti udeseterostručena.

I dalje stižu izvješća o novim slučajevima zaraze na peradarskim farmama jugoistočne Azije, dok je u Rumunjskoj, selo gdje su oboljele patke stavljeno pod karantenu dok se ne utvrdi radi li se o smrtonosnom soju virusa H5N1. U Rusiji, pak, dužnosnici vode istragu oko izbijanja bolesti u jednoj peradarskoj farmi na zapadu Sibira.

XS
SM
MD
LG