Linkovi

Kina jača veze sa zemljama Južne Amerike


Kina jača gospodarske i političke veze s zemljama Južne Amerike, koje se tradicionalno smatraju sferom utjecaja Sjedinjenih Država. Neki analitičari tvrde da je to rezultat američkog angažmana u drugim krajevima svijeta, pogotovo na Srednjem istoku.

Tijekom nedavnog posjeta kineskog predsjednika Meksiku potpisano je više sporazuma o gospodarskoj suradnji. U ovom trenutku vanjskotrgovinska razmjena dvije zemlje iznosi oko 15 milijardi dolara. Godinu dana prije Meksika, kineski je predsjednik Hu Jintao posjetio nekoliko latinoameričkih zemalja, među kojima i Brazil i Argentinu. Ovi posjeti imali su prvenstveno gospodarski značaj, jer Kina nastoji osigurati pristup sirovinama u Južnoj Americi – nafti, željezu, drvnoj građ

Michael Shifter, stručnjak za Južnu Ameriku koji radi u organizaciji Među-američki dijalog, kojoj je sjedište u Washingtonu, kaže da je kinesko otvaranje prema Južnoj Americi dio šire globalne strategije. "Oni tamo pronalaze nove mogućnosti za poslovanje, one koje Amerika ignorira. U regiji postoji osjećaj da su Sjedinjene Države koncentrirane na druge krajeve svijeta, te da ne iskorištavaju prilike koje postoje u susjedstvu. Kina to želi iskoristiti. Mislim da je to dio njihove globalne strategije da postanu stvarna sila, na svjetskom planu".

Brazil je posebno zainteresiran za odnose s Kinom. Predsjednik te zemlje je prošle godine prognozirao da će vanjskotrgovinska razmjena s Kinom uskoro iznositi oko 20 milijardi dolara. U Brazilu se također očekuju kineske investicije u lokalnu infrastrukturu. No, brazilski ekonomisti ukazuju da je njihova zemlja u prilično nepovoljnom položaju spram Kine – u nju izvozi sirovine, a od nje kupuje gotove proizvode. Američki stručnjaci navode upravo ovaj podatak kada tvrde da se Washington još uvijek ne treba bojati kineskog angažmana u Južnoj Americi. Naime, Sjedinjene su Države tu još uvijek uvjerljivo glavni ekonomski igrač.

Vrijednost američkih investicija na ovom kontinentu je 300 milijardi dolara. Kineskih – osam milijardi dolara. Nedavno je također potpisan i sporazum o slobodnoj trgovini s državama Središnje Amerike, što također ukazuje na snažan interes administracije predsjednika Busha za ovaj dio svijeta. No, Washington ipak brine zbog kineske politike u regiji. Roger Noriega, bivši visoki dužnosnik Državnog tajništva odgovoran za zapadnu hemisferu, izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da američka vlada ne želi da Kina s određenim zemljama u regiji uspostavi vojne i sigurnosne veze. "Ako bi postojala suradnja na razini obavještajnih služi, ili pak odnosi između oružanih snaga, to bi prijetilo našoj sigurnosti ili pak sigurnosti naših susjeda u toj regiji. To bi nas brinulo. Ne bi to bio za našu zemlju glavni problem, no morali bi tome posvetiti pozornost".

Roger Noriega je konkretno rekao da Washington ne želi da Kina uspostavi bliske obavještajne i vojne odnose s Kubom i Venezuelom. Kineska penetracija u regiji bila je i predmet svjedočenja u Senatu Sjedinjenih Država. Dužnosnici administracije nastojali su umanjiti mogućnost ove opasnosti po Ameriku. Roger Pardo-Maurer, viši dužnosnik američkog ministarstva obrane pokušao je objasniti razlike između američkog i kineskog pristupa Južnoj Americi. "Postoji vrlo stvaran među-američki sustav, koji se temelji ne samo na vezama između vlada zapadne hemisfere, već i na zajedničkim vrijednostima, na zajedničkoj viziji svijeta. Kina nije dio tog sustava. Kina nije demokracija, tamo primjerice ne psotoji sloboda govora. Kineski interesi u Južnoj Americi su isključivo gospodarske prirode. S te točke gledišta, naša zemlja treba funkcionirati kroz taj među-američki sustav, kojeg je dio".

Iako Kina u regiji Južne Amerike vjerojatno ne predstavlja veliku opasnost po Sjedinjene Države, njezini krajnji ciljevi nisu baš posve jasni – tvrdi Michael Shifter. "Još uvijek je nejasno kakva će biti strateška uloga Kine. Hoće li ta zemlja uopće moći održati takvu visku razinu ambicija? U svakom slučaju očekivanja postoje, no mi ne znamo koliko će u budućnosti Kina zaista biti važna zemlja na svjetskoj sceni. U ovom trenutku, Kina je važan akter, i mislim da će to prisiliti Washington da malo više pozornosti posveti regiji. To bi bilo dobro jer Južna Amerika se tradicionalno smatra svojevrsnim 'stražnjim dvorištem' Washingtona. No, nije dobro tu regiji uzimati zdravo za gotovo, jer to ne odgovara realnostima današnjeg svijeta. A jedna od realnosti modernog svijeta je – važna uloga Kine".

U svakom slučaju, ono što je već sada jasno je to da Kina u Južnoj Americi počinje igrati važnu ulogu, jer očito Washington više nije jedini mogući partner tamošnjim zemljama.

XS
SM
MD
LG