Linkovi

Del Ponte ponavlja ocjenu o dobroj suradnji Hrvatske


Hrvatska je zaslužila ocjenu pune suradnje s haaškim Tribunalom za ratne zločine jer ju je najbolje razvila, kazala je glavna tužiteljica Carla del Ponte u Londonu. Dala je i obrazloženje po mnogima senzacionaone odluke o zelenom svjetlu Hrvatskoj:

«Svi hrvatski osumnjičenici, osim jednoga, proslijeđeni su Tribunalu. Hrvatske vlasti intenzivno rade na izručenju preostalog bjegunca. One agresivno istražuju mreže potpore, a, budući da su one tijesno vezane uz organizirani kriminal, primjerice uz šverc droga i oružja, robustna hrvatska operacija indirektno pomaže čišćenju društva od najgorih kriminalaca. Iz svih sam tih razloga mogla u ponedjeljak kazati EU da Hrvatska u potpunosti surađuje i izgleda da je ova moja procjena otvorila put Unijinoj odluci o otvaranju pristupnih pregovora. Dakako, hrvatska Vlada savršeno dobro znade da se njezini napori prate i, ukoliko ih smanji, pregovori se mogu ili usporiti ili čak suspendirati», obrazložila je tužiteljica.

Izbor riječi u opisu slučaja Gotovina zanimljiv je u svjetlu kritika na račun sadržaja haaških optužnica i percepcije u Hrvatskoj rada kaznenog suda, stoga evo citata: «Hrvatski je general optužen 2001. godine za zločine nad Srbima 1995. Preko stotinu ih je ubijeno, stotinu tisuća prisiljeno napustiti domove da bi im kuće bile opljačkane i spaljene. Ova su zlodjela učinjena za vrijeme vojne operacije, bez svake sumnje legitimne, s ciljem preuzimanja hrvatskog teritorija okupiranog od srpskih snaga. Gotovina je bio jedan od zapovjednika, te je posve prirodno doživljen herojem. Godinama je samo spominjanje zločina za vrijeme operacije bilo tabu. Logika je glasila, samo su neprijatelji činili zločine, branitelji su nevini po definiciji. Tek su u zadnje vrijeme vlasti priznale: da, dogodili su se zločini i odgovornima za njih, uključujući Gotovinu, mora se suditi u Haagu».

Među zanimljivijim detaljima iz predavanja ističem da je tužiteljica, opisujući u kakvim uvjetima radi, ispričala da je donijela optužnicu bivšem premijeru jedne zemlje u regiji koji je na nju reagirao s »jeste li ludi, ovaj tip može uhapsiti i mene i vas ali ja njega ne mogu». Međunarodna pravda možda izgleda skupa, zaključit će Carla del Ponte, no ona je moćno sredstvo pomirbe, stabilizacije i spriječavanja novih zločina.

I skupoća je relativna - godina rada haaškog suda košta manje od jednog dana američkih snaga u Iraku, a godišnji mu je proračun tek desetina profita u kvartalu tvrtke Goldman Sachs, pred čijim je auditorijem Carla del Ponte održala predavanje.

XS
SM
MD
LG