Linkovi

Suđenje vukovarskoj trojci počinje u utorak


Suđenje vukovarskoj trojici - Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu - počinje u utorak 11. listopada. Optužnica protiv tri časnika JNA podignuta je u svom izvornom obliku gotovo prije deset godina s tim da Mrkšić, Radić i Šljivančanin nisu prvi haaški optuženici koji su se suočili s odgovornošću za zločine po padu Vukovara.

Suđenje za Vukovar održano je, ali ne i završeno nekadašnjem gradonačelniku Slavku Dokamnoviću – Dokmanović je sam sebi presudio objesivši se u zatvoru u Scheveningenu. Optužnica je izmijenjena i dopunjena 2004. a optuženici su u Haag stizali od svibnja 2002. do srpnja 2003. godine.

Optužnica ih tereti, temeljem osobne odgovornosti, kao i zapovjedne odgovornosti po pet točaka zločina protiv čovječnosti , za protjerivanje na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, istrebljenje, ubijanje, mučenje i nehumana djela te sa tri točke teških povreda prava i običaja rata ubojstvom, mučenjem i okrutnim postupanjem.

Srž optužnice je u sljedećem, oko 20. studenog 1991. godine JNA je skupa s paramilitarcima pod zapovjedništvom ili makar nadzorom trojke iz vukovarske bolnice uzvukla oko 400 ljudi, 300 ih je transportirala na imanje Ovčara gdje su ih prvo satima tukli da bi na kraju njih 246 bilo smaknuto u skupinama od deset do 20 na prostoru između Ovčare i Grabova. Tu su i zakopani. Trojica optuženih odbacila je svaku odgovornost za zločin. Suđenje su htjele preuzeti pravosudne vlasti i Hravstke i Srbije no suci su odlučili da je najbolje mjesto da bude pravde žrtvama i njihovim najbližima haaška sudnica broj III.

XS
SM
MD
LG