Linkovi

Američki mediji javljaju o slučaju špijunaže u Bijeloj kući


Američki mediji javljaju o slučaju špijunaže u Bijeloj kući, u koji je bio umiješan jedan marinac, koji je radio u uredima dvojice dopredsjednika – sadašnjeg Richarda Cheneya i njegova prethodnika Ala Gorea. Sada već bivši marinac, 46-godišnji Leandro Aragoncillo radio je u Bijeloj kući tri godine, a nakon toga se zaposlio u FBI-ju. Uhićen je prošli mjesec, a optužuje ga se za elektronsko kopiranje dokumenata s kompjutera u Saveznom istražnim uredu.

Istražitelji tvrde da je optuženi ukrao i dokumente iz ureda dopredsjednika Cheneya, koji se odnose na aktivnosti predsjednika Filipina. Leandro Arangoncillo, koji je podrijetlom s Filipina a predao je ukradeni dokument filipinskoj oporbi. Bivši savjetnik Bijele kuće za sigurnost Richard Clark - koji sada radi kao konzultant mreže ABC – tvrdi da je riječ o prvom slučaju špijunske penetracije na tako visokoj razini u predsjednikovoj rezidenciji.

****

U odvojenom razvoju događaja jedan analitičar američkog ministarstva obrane priznao je odgovornost za kazneno djelo dosatvljanja povjerljivih informacija jednoj pro-izraelskoj lobističkoj organizaciji kao i djelatniku izrealskog veleposlanstva u Washingtonu. Analitičar Lawrence Franklin je u saveznom sudu u pregrađu Washingtona priznao krivicu za kaznena djela posjedovanja povjerljivih informacija kao i udruživanja s drugim osobama u cilju njihova širenja. 58-godišnji Franklin je u Pentagonu bio analitičar zadužen za praćenje situacije u Iranu.

XS
SM
MD
LG