Linkovi

CIA neće nikog disciplinski kazniti zbog propusta uoči terorističkih napada od 11. rujna


Washington Post na naslovnici donosi napis o tome kako Središnja obavještajna agencija CIA-e neće disciplinirati sadašnje ili bivše uposlenike, uključujući i bivšeg direktora Georgea Teneta, odgovorne za propuste koji su doveli do terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. To je jučer obznanio direktor ove službe Porter Goss, unatoč preporukama glavnog revizora agencije da osnuje tijelo koje bi procijenilo njihov rad. Ova odluka gospodina Gossa, donesena četiri godine nakon što je u terorističkim napadima poginulo skoro 3 tisuće ljudi, izgleda da je okončala izglede da će neki viši dužnosnik biti proglašen odgovornim za ono što je nekoliko različitih istraga utvrdilo da su "značajni propusti" na svim razinama savezne vlade.

I revizori Državnog tajništva, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva obrane okončali su svoje istrage ne objavivši da su poduzete disciplinske mjere protiv bilo koga. Izvještaj CIA-e u kojem se oštro kritiziraju postupci nekih viših dužnosnika ove agencije ostat će povjerljiv, najavio je direktor Goss, što su pozdravili njeni bivši djelatnici, a napali članovi obitelji žrtava napada. Porter Goss rekao je da izvješće ne može biti obznanjeno, navevši kao razloge povjerljive informacije o izvorima i načinu prikupljanja informacija – piše Washington Post. Međutim, kongresna zastupnica Jane Harman iz Kalifornije, najviše rangirani demokrat u Odboru Zastupničkog doma za obavještajne djelatnosti, rekla je da će raditi na tome da se neki elementi izvješća deklasificiraju te da Porter Goss ima odgvornost da "uvjeri javnost kako je pošteno postupao u vezi s pogreškama u prošlosti ove obavještajne agencije".

Christian Science Monitor piše o problemima s kojima se sučeljava osoblje zrakoplovnih kompanija otpušteno na poček, dok cijeli sektor njihove industrije prolazi kroz duboko restrukturiranje. Stvar bismo mogli nazvati "životom nakon avio prijevoznika". Za mnoge američke pilote, stjuardese i mehaničare čija je ljubav za otvorenim nebom desetljećima definirala njihov život, nešto je što nisu nikad željeli zamisliti.

Međutim s avio industrijom u povijesnom restrukturiranju, jednom glamurozni avio poslovi, koji su uključivali rastezljivo radno vrijeme i besplatne avionske karte – a da i ne spominjemo dobre plaće - nestaju i kako se čini ovaj put zauvijek. Piloti i stjuardese koji su nekoć slavili let usporedno sa zalaskom sunca, odjednom su se našli na mjestima gdje prže kavu, prodaju zrakoplove ili idu natrag u školu. Ove godine već je više od 44 tisuće djelatnika avio industrije otpušteno ili upućeno na poček. Ukoliko se nastavi ovim tempom – piše Christian Science Monitor - ova bi godina mogla postati najteža za njih od 2001. kad ih je otpušteno više od 100 tisuća.

XS
SM
MD
LG