Linkovi

Nakon slavlja počinje pravi pregovarački posao


Počinje pregovarački posao za Hrvatsku i Tursku, proces screeninga je prva faza pregovora u kojoj se uspoređuju zakoni zemlje sa zajedničkom pravnom stečevinom EU poznatijom kao acquis.

Nakon međuvladine konferencije koja je formalno označila ulazak u pregovore, start ovog u pravilu složenog, striktno tehničkog i neupućenima veoma dosadnog posla zakazan je za 20. listopada, objavio je povjerenik za proširenje Olli Rehn rezimirajući rezultate minule noći u Luxembourgu.

Europski su skupovi vezani uz teme proširenja uvijek bili ubudljivi, i nije prvi put da se iz Ankare letjelo u zadnji čas. Sjednica Vijeća ministara iscrpila je šefove diplomacija u beskrajnom natezanju oko turskog pregovaračlkog okvira da bi u prijelazu s ponedjeljka na utorak ministri odradili i Tursku i Hrvatsku, shvativši da je otvaranje pregovora i s Hrvatskom odlična prilika pokazati da se drže riječi i startaju pregovore čim se zadovolji uvjet Haaga (na ovo je upozorio povjerenik za proširenje) i da u slučaju dvije najnovije zemlje u pregovaračkom žrvnju , usprkos glasinama i spekulacijama, nije bilo trgovine ustupcima.

I Turska i Hrvatska zavrijedile su pregovore, istaknuo je povjerenik. Hrvatska će ići bržim putem prema cilju u 2009, pogotovo što je u proces ušla kao funkcionirajuća tržišna ekonomija i što europska Komisija procjenjuje da je ekologija jedino područje koje zahtijeva više od srednjoročnog prilagođavanja Unijinim standardima.

Za razliku od Turske, naglašen element tzv. benchmarkinga, uvjetovanja napretka u pregovorima provedbom prihvaćenih obaveza može se pokazati značajnim doprinosom brzini reformi, iskoristi li hrvatska Vlada pametno sve prilike koje joj ova vrst poticaja pritiscima pruža. Olli Rehn je najavio skori odlazak u Zagreb, po prvi put bez Haaga visoko na dnevnom redu i s obavezom dogovora o svim detaljima pregovora.

Proces screeninga trajat će za Hrvatsku oko godinu dana, prognozora povjerenik za proširenje. Po pretresanju svakog poglavlja ili područja na Vijeću je odobriti pregovore o njima. Uspjeh pregovora mjeri se količinom izuzetaka od europskih zakona.

Pravilo je da se izuzeci teško dobivaju a ukoliko se izboksaju onda je riječ o zaštiti veoma specifičnih aktivnosti, područja ili interesa zemlje pod uvjetom da aranžman ne ugrožava gospodarske ili bilo koje druge interese Unije kao cjeline ili pojedinih njezinih članica. Do kraja godine screening bi obuhvatio sedam od 35 poglavlja.

XS
SM
MD
LG