Linkovi

Skupina roditelja iz Pennsylvanije odlučila 'podržati' Charlesa Darwina


O još jednom izazovu teoriji evolucije Charlesa Darwina ovih se dana raspravlja u jednom saveznom sudu u saveznoj državi Pennsylvaniji. Spor se vodi oko toga trebali u školskom okrugu Dover u Pennsylvaniji podučavati jednu teoriju koja je alternativa teoriji evolucije. Riječ je o alternativi poznatoj kao "inteligentno kreiranje". Pristaše ove teorije kažu da Darwinova teorija evolucije, temeljena na prirodnoj selekciji i preživljavanju najspremnijih, ne objašnjava u potpunosti podrijetlo života. Oni tvrde da je pojava složenih oblika života na zemlji rezultat neidentificirane inteligentne sile.

Pristaše "inteligentnog kreiranja" ne govore o tome je li stvaratelj poput Boga instrument stvaranja života. Međutim, pristaše Darwinove teorije evolucije tvrde da "inteligentno kreiranje" nije ništa više od novog zaokreta u kreacionizmu, vjerovanju da je Bog stvorio svijet kako se kaže u Knjizi postanka u Bibliji.

Barrie Callahan jedna je od 11 roditelja koji pokušavaju spriječiti školski okrug Dover da uključi teoriju "inteligentnog kreiranja" u predmet biologije u srednjim školama. "Vjera se ne može podučavati u predmetu prirodnih znanosti. U znanosti nije riječ o 'kome'. U znanosti je riječ o 'čemu'" - kaže gospođa Callahan.

Stručnjaci koji podržavaju Darwinove poglede na evoluciju svjedočili su pred sudom kako praktički svaka relevantna znanstvena organizacija u Sjedinjenim Državama smatra evoluciju prirodnom selekcijom kao postojani temelj suvremene znanosti.

Nick Matzke član je organizacije Nacionalni centar za obrazovanje iz znanosti. On tvrdi da pristaše "inteligentnog kreiranja" žele pomiješati religiju i znanost: "Kreiranje je samo nova etiketa za kreacionizam. Riječ je samo o posljednjoj pravnoj strategiji za kreacionizam. Počela se razvijati odmah nakon odluke Vrhovnog suda Sjedinjenih Država protiv kreacionizma, uz tvrdnju da je neustavna.

Pristaše inteligentnog kreiranja tvrde da nije riječ o Bogu, već o pravu da se đacima predstavi alternativni pogled na evoluciju. Richard Thomson je odvjetnik koji brani pravo školskog Odbora u Doveru da uključi u nastavu dijelove o inteligentnom kreiranju. "Ono što nam govori teorija inteligentnog kreiranja, uzevši u obzir složenu prirodu, jest da se stvaranje nije moglo dogoditi slučajno. Nije se moglo dogoditi kako se to kaže u Darwinovoj teoriji o prirodnoj selekciji" - tvrdi ovaj odvjetnik.

Vrhovni je sud zabranio podučavanje u javnim školama teorije kreacionizma 1987. godine, uz objašnjenje da se time krši ustavna odredba o odvojenosti crkve i države. Odvjetnik Thomspon kaže da đaci trebaju znati kako postoji rasprava o podrijetlu života i da im treba omogućiti da uče o teoriji inteligentnog kreiranja: "Dobro obrazovanje sastoji se u tome da se đacima omogući da saznaju kako postoji kontroverza oko teorije biološke evolucije."

Obje strane u ovom prijeporu vjeruju da će se najvjerojatnije jednog dana o ovom slučaju raspravljati pred Vrhovnim sudom.

XS
SM
MD
LG