Linkovi

SAD dobile novog predsjedatelja Vrhovnog suda


Sjedinjene su Države jučer dobile novog predsjedatelja Vrhovnog suda. To je John Roberts, koji na čelnom položaju u američkom sudstvu nasljeđuje nedavno preminulog Williama Rehnquista.

Novog čelnika Vrhovnog suda zaprisegnuo je John Paul Stevens, sudac s najdužim mandatom u najvišoj sudskoj instanci na saveznoj razini.

Nakon prisege, John Roberts, dosadašnji sudac apelacijskog saveznog suda u Washingtonu, postao je 17. predsjedatelj Vrhovnog suda Sjedinjenih Država. John Roberts se nakon toga zahvalio svima koji su sudjelovali u postupku potvrde njegove nominacije. Pogotovo je spomenuo senatore iz obje stranke, koji su jučer u Senatu glasali za njega.

Glasanje u Senatu je potvrdilo, po mom mišljenju, jedno od glavnih naših načela – posao suca nije dio politike, rekao je John Roberts. Za nominaciju Johna Robertsa glasala su 72 senatora, dok je protiv nje glasalo 28 senatora. Kako Senat u Senatu ima 55 republikanaca i 45 demokrata, ovo znači da je za Robertsa glasao i znatan dio demokrata. Na polaganju prisege bili su nazočni svi suci Vrhovnog suda, članovi vlade, mnogi senatori. O važnosti ovog događaja govorio je predsjednik Bush. "U trenutku kada se sudac Roberts priprema za svoje čelno mjesto u našem sudstvu, svi građani mogu biti sigurni da će on razborito obavljati svoju dužnost, da će braniti sudačku neovisnost, a iznad svega, da će biti vjeran Ustavu Sjedinjenih Država".

Pedesetogodišnji John Roberts je najmlađi čelnik Vrhovnog suda u posljednjih dvjestotinjak godina. Kako je mandat sudaca Vrhovnog suda neograničen, očekuje se da će on ostaviti važan i dugotrajan trag na sudskoj sceni. Predsjednik Bush će uskoro objaviti izbor drugog suca Vrhovnog suda, koji bi – ako ga Senat potvrdi – trebao zamijeniti sutkinju Sandru Day O'Connor, koja je najavila odlazak u mirovinu. Analitičari američke političke scene očekuju da će u postupku potvrde ovog suca biti više prijepora između republikanaca i demokrata, zbog toga što je sutkinja O'Connor često bila jezičac na vagi između liberalnijih i konzervativnijih sudaca, te je njezino mišljenje često prevagnulo u donošenju odluka.

Inače, rezultat glasovanja nikad nije bio u pitanju jer je određeni broj demokrata najavio da će se priključiti većini republikanaca i podržati nominaciju suca Robertsa. Među njima je bio i čelni demokrat u senatskom Odboru za pravosuđe, Patrick Leahy iz Vermonta: "Ako se mogu osobno obratiti sucu Johnu Robertsu onda moja poruka glasi: vodite računa o interesima svih Amerikanaca."

Čelnik republikanaca u Senatu, Bill Frist, govorio je u ime brojnih senatora koji su podržali nominaciju suca Robertsa: "Sudac Roberts bit će pravičan i otvoren za razne stavove. On će inzistirati na principima i davati primjer drugima."

XS
SM
MD
LG