Linkovi

Treba li povećati ulogu američke vojske u odgovoru na katastrofe?


Chrsitian Science Monitor piše o tome kako američka vojska oprezno reagira na svoju ulogu u operacijama nakon katastrofa. Kad je predsjednik Bush zatražio od Kongresa da razmotri trebaju li oružane snage preuzeti vodeću ulogu u odgovoru na katastrofu, samo je nastavio ono što su drugi političari započeli. Washington već dugo traži da se Pentagon potakne na preuzimanje većeg udjela u pitanjima domovinske sigurnosti u vrijeme krize – od rata protiv krijumčarenja droga pa do rata protiv terorizma. To stajalište je razgnjevilo zagovornike građanskih prava i navelo na oprez mnoge članove Kongresa koji se boje bi se vojna sila koristila protiv vlastitog naroda.

Međutim, najveći protivnik toga da se vojsci da više ovlasti kod kuće je sama vojska. Ta nevoljkost proizlazi iz vojnog ethosa – ustrajanja u tome da vojska postoji zato kako bi se borila u ratovima, a ne da djeluje kao policija. Činjenica da se Amerika nalazi u ratovima u Iraku i Afganistanu, samo je produbila taj problem. Međutim, "federaliziranje" odgovora na elementarnu nepogodu može biti vrlo nezgodno i sa sobom donijeti teret napetosti između Washingtona i lokalnih vlasti – piše Christian Science Monitor. Te napetosti bile su očigledne prekjučer kad je na svjedočenju u Senatu bivši direktor američke Agencije za izvanredne situacija FEMA-e Michael Brown okrivio lokalne dužnosnike za neefikasan odgovor na situaciju poslije uragana Katrina.

I Washington Post u današnjem izdanju piše o sporom dolasku pomoći u Teksasu nakon uragana Rita, posebice u manja mjesta. U mjestu Evandaleu dva dana nakon što ga je uragan Rita poharao, šef dragovoljačke vatrogasne službe Steve Conner gledao je kako konvoji s pomoći prolaze cestom broj 105. Njegova se početna nada pretvorila u srdžbu kad se kamion nakon kamiona nije zaustavljao. Stanovnici ovog mjesta znojili su se od velikih vrućina bez vode i struje. Istovremeno, tone leda i hrane prolazile su kroz njihovo mjesto.

Rita je udarila na kopno u subotu ujutro, međutim, trebalo je nekoliko dana da neke od najteže pogođenih ruralnih zajednica, kao što je Evandale s tisuću i četiristo stanovnika, prime pomoć od saveznih ili lokalnih agencija za izvanredne situacije. Gospodin Conner je opetovano zvao vlasti u svojem okrugu i savezne agencije prije negoli su u ponedjeljak poslijepodne stigla u to mjesto dva kamiona s hranom – piše Washington Post - nakon čega su uslijedila još dva kamiona savezne Agencije za krizne situacije FEMA-e s vodom i ledom.

XS
SM
MD
LG