Linkovi

DeLay: Nevin sam, i to ću i dokazati


Republikanski članovi Zastupničkog doma Kongresa izabrali su novo čelništvo, pošto je njihov sadašnji vođa, kongresmen Tom DeLay podnio ostavku – nakon što je protiv njega u njegovoj domicilnoj saveznoj državi, Teksasu, podignuta optužnica. Tom De Lay već je najavio da će se zakonskim putem suprotstaviti optužbama koje su izrečene na njegov račun.

Tom DeLay, jedan od glavnih političkih saveznika predsjednika Busha, drugi je najutjecajniji čovjek Zastupničkog doma. Prati ga glas oštrog borca za politički program Republikanske stranke, koja ima većinu u oba doma Kongresa. No, DeLaya već mjesecima prate kontroverze vezane s istragom u Teksasu, koja je nastojala utvrditi je li njegova izborna kampanja prekršila zakone o novčanim donacijama.

Optužba tereti Toma DeLaya za udruživanje u svrhu nedopuštenog korištenja novčanih donacija koja je njegovoj kampanji donirala jedna poslovna firma. Novac je potrošio lokalni izborni stožer Toma DeLaya, kojeg je on osnovao s dva svoja suradnika.

Međutim, kongresmen DeLay – koji je do jučer obnašao dužnost čelnika republikanske većine u Zastupničkom domu – optužio je istražitelje za, kako je rekao, 'politički motivirani progon'. Naime, lokalni je tužitelj u DeLayevom okrugu – demokrat.

Kongresmen DeLay tvrdi da nije prekršio zakon. "Želim biti vrlo jasan. Nisam učinio ništa protuzakonito. Nisam prekršio zakon, a niti neku drugu odredbu, a niti norme po kojima djeluje Zastupnički dom. Nisam učinio ništa protuzakonito, a niti neetično. Nisam ništa učinio što bi bilo bez presedana u našim izbornim kampanjama, čak niti u izbornoj kampanji Ronniea Earla, tužitelja u ovom slučaju. Moja obrana neće biti temeljena na pravnim tehnikalijama. Ja sam nevin, i to ću i dokazati" - rekao je na Capitol Hillu Tom DeLay.

Optužnica protiv Toma DeLaya imat će posljedice po odnose dviju stranaka u Kongresu. Vladini zakonodavni prijedlozi mogli bi sporije prolaziti kroz kongresnu proceduru. Osim toga, demokrati već duže vrijeme optužuju većinsku Republikansku stranku da postupa protivno etičkim pravilima koje važe za djelovanje saveznog zakonodavnog tijela.

Inače, bez obzira na jučerašnju optužnicu, Tom DeLay zadržava svoje mjesto u Zastupničkom domu, sve do kraja sudskog postupka. Ako bude osuđen, prijeti mu kazna zatvora do dvije godine.

Umjesto Toma DeLaya, na položaj vođe većine u Zastupničkom domu izabran je kongresmen iz Missourija Roy Blunt.

XS
SM
MD
LG