Linkovi

Karen Hughes na "turneji slušanja" u Egiptu, Saudijskoj Arabiji i Turskoj


Christian Science Monitor piše o prvoj turneji Karen Huges kao prve osobe Državnog tajništva za javnu diplomaciju. Dugogodišnja prijateljica predsjednika Busha ima jedno od najtežih radnih mjesta u američkoj vladi – uvjeriti ostatak svijeta, prvenstveno arapske zemlje, da je američka politika u njihovom najboljem interesu. Započela je svoj prvi tjedan na poslu na tzv. "turneji slušanja" u Egiptu, Saudijskoj Arabiji i Turskoj. Međutim, neće se morati odveć naprezati da čuje rasprostranjeni bijes glede percepcije američke arogancije i nasilnosti – percepcije koje će biti teško izbrisati dok se po prvi put u svojoj karijeri bavi Srednjim istokom.

I dok su ljubaznost Karen Hughes već pozdravili egipatski studenti početkom tjedna, svi odreda primatelji stipendije američke vlade, na jedinom javnom pojavljivanju u Kairu, gospođa Hughes je signalizirala da Sjedinjene Države neće odstupiti od svojih ciljeva zacrtanih nakon terorističkih napada od 11. rujna. To su koncentriranje na rat protiv terorizma kao globalnu bitku i naglasak na nedostatnom razumijevanju američke politike kao razlogu zašto su ljudi toliko bijesni na Ameriku. Takav pristup – piše Christian Science Monitor – nije uspio prethodnicama Karen Hughes, Charlotte Beers i Margaret Tutwiler, koje su ga obavljale u vrijeme kad je došlo do zamjetnog slabljenja američkog imidža na globalnoj razini, uglavnom zbog rata u Iraku.

Današnji New York Times piše o dva filma koje pripremaju američke televizijske mreže o životu pokojnog Pape Ivana Pavla II. Kao što to često biva, mreže ABC i CBS dobile su istu ideju - u isto vrijeme. Oba su filma planirana za ovu sezonu, iako još nisu utvrđeni datumi emitiranja. ABC-ova verzija bit će prikazana kao film u trajanju dva sata. Verzija televizijske mreže CBS, u kojoj pokojnog Papu igra Jon Voight, zamišljena je kao mini serija u dva nastavka i ukupnom trajanju od četiri sata. Ono što je bilo neizbježno jest da su obje ekipe završile u Rimu, gdje je ABC upravo završio sa snimanjem, a CBS će nastaviti negdje do sredine sljedećeg mjeseca. Prije Rima ABC je veće dijelove filma snimao glavnom gradu Litve Vilniusu, dok je CBS veća snimanja obavio u Krakovu, u Poljskoj, gdje je Ivan Pavao II bio nadbiskup prije dolaska u Vatikan. Iako ni jedna mreža nije željela objaviti scenarij, obje su potvrdile da su priču o pokojnom Papi ispričale kroz niz flashbackova – piše New York Times. ABC-ova verzija počinje Papinom molitvom pred Zidom plača tijekom posjeta Jeruzalemu 2000. godine, a film CBS-a počinje ranjavanjem poglavara rimokatoličke crkve, u atentatu na Trgu svetog Marka 13. svibnja 1981. godine.

XS
SM
MD
LG