Linkovi

Povrćem protiv raka pluća


Jedna nova studija pokazuje da redovito jedenje povrća smanjuje rizik od obolijevanja od raka pluća.

Znanstvene studije opetovano pokazuju da je zdrava, uravnotežena prehrana dobra za zdravlje. Sada, kako izgleda, i rak pluća možemo dodati popisu bolesti od kojih nas štite voće i povrće.

Studija provedena na više od tri tisuće osoba, oboljelih od raka pluća i zdravih, pokazala je da ljudi koji jedu velike količine povrća poput slanutka, brokule i špinata, kao i proizvode od soje, imaju 46 posto manju vjerojatnost od obolijevanja od raka pluća. Obrambeni učinci ovog povrća najvjerojatnije proističu iz kemijskih spojeva nazvanih fitoestrogeni, koji djeluju poput prirodnog hormona estrogena i usporavaju rast nekih tumora.

Ovo novo istraživanje koincidira s nekim drugim nedavnim studijama koje su pokazale da određeni sastojci povrća, nazvani izotiocijanati, blokiraju rast raka pluća kod životinja, kao i da je konzumiranje najmanje pet porcija povrća dnevno povezano sa smanjenjem rizika od raka gušterače.

Stručnjaci sugeriraju da bi se pri planiranju slijedećeg obroka prvo trebalo otputiti u dio samoposluge sa svježim voćem i povrćem, jer, što više o njima saznajemo, to je očiglednije da su oni još bolji za naše zdravlje nego što smo ranije mislili.

XS
SM
MD
LG