Linkovi

Šuker: Moglo bi se po prvi puta dogoditi da Hrvatska zaustavi rast vanjskog duga i čak ga i smanji


U Washingtonu, hrvatsko izaslanstvo, koje je predvodio ministar financija Ivan Šuker, okončalo je razgovore u Svjetskoj banci i Medjunarodnom monetarnom fondu. Zamolili smo ministra Šukera za ocjenu ovih susreta i razgovora.

"Mislim da možemo biti više nego zadovoljni osobito s ovim posljednjim sastankom gdje smo otvorili jedno novo područje suradnje sa Svjetskom bankom, a to je vodoopskrba, odvodnja i zaštita od poplava. Prije svega tu mislim na projekt Sava-Drava, dakle jedan od novih projekata. S obzirom da je usvajanjem PAL programa i usvajanjem prvog review-a Međunarodnog monetarnog fonda, hrvatska Vlada dokazala da je u stanju provesti strukturne reforme, da je u stvarnom stanju održati i fiskalnu prilagodbu. Prema tome rezultat svega toga je i ovo priznanje koje smo dobili u zadnjih nekoliko dana," izjavio je ministar Šuker.

Glas Amerike: Prema prvom pregledu stand by aranžmana s MMF-om, ta se financijska institucija pozitivno izrazila o njegovoj provedbi te je prihvaćeno da Hrvatska, ipak, neće ostvariti neke kvantitativne pokazatelje, prije svega deficit. Kako to komentirate?

"S obzirom da je Hrvatska u 2004. godini izvršila izuzetno značajne fiskalne prilagodbe s 6,3 na 4,9 bilo je vrlo teško izvršiti još jednu možemo reći i težu i značajniju prilagodbu s 4,9 na 4,7 posto. Prema tome ovo je dakle nekakav logičan slijed da deficit u 2005-oj bude 4,2. Ono što je najbitnije je da svi makroekonomski i fiskalni pokazatelji za prvih osam i pol mjeseci ukazuju da će se to tako najvjerojatnije i ostvariti."

Glas Amerike: Tijekom vaših posjeta i razgovora u MMF-u bilo je govora i o hrvatskom vanjskom dugu. Kakvo je tu stanje?

"Pa mislim da je stanje u odnosu na ono kako je bilo prije godinu i pol, dvije godine, dobro, iako ne možemo biti u potpunosti zadovoljni. Ne možemo biti u potpunosti zadovoljni zato što još uvijek postoje određene stvari koje se znaju izmaći kontroli i u ovom trenutku je taj dug veći od 83 posto. Međutim ono što želim istaknuti: vlada i Hrvatska narodna banka su usmjerene zaustaviti ekspanziju i nagli rast vanjskog duga, dakle usporio se rast vanjskog duga iako se završavaju privatizacijski procesi, a i onda se može po prvi puta dogoditi da ćemo mi praktički skoro zaustaviti rast i da će se vanjski dug u odnosu na prošlu godinu smanjiti," izjavio je hrvatski ministar financija Ivan Šuker na kraju višednevnih razgovora koje je u Washingtonu vodio s predstavnicima Svjetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda.

XS
SM
MD
LG