Linkovi

Čelnici republikanaca pokušavaju umiriti konzervativce u svojim redovima


Washignton Post piše o nastojanju čelnika Republikanske stranke da umire konzervativce u svojim redovima. Stiješnjeni između negodovanja konzervativaca glede potrošnje i sve većih troškova za saniranje posljedica uragana, čelnici republikanaca u Kongresu, ovaj će tjedan odgovoriti s ofenzivom u odnosima s javnošću kako bi nadvladali ljute konzervativce – međutim, ne predviđa se nikakva značajnija izmjena u proračunskoj politici. Republikanski zastupnici i njihovi pomoćnici priznaju da se o sveukupnim smanjenjima proračuna, kako su ih zamislili konzervativci u Zastupničkom domu, ne razmišlja; Senat se sprema usvojiti privremeno proširenje sustava medicinske zaštite Medicaid za preživjele uragana čije se vrijednost procjenjuje na oko 9 milijardi dolara.

Međutim, čelnici Republikanske stranke ne razmatraju ni povećavanje poreza. Udarac uragana Rita politički osjetljivom području Teksasa moglo bi dovesti do dodatnih pritisaka za povećanom potrošnjom. Otkako je Katrina pogodila Louisianu, Mississippi i Alabamu 29. kolovoza, Kongres je odobrio različite mjere i poreske olakšice u vrijednosti od oko 71 milijarde dolara, a dodatnih 5 milijardi za pomoć pri osiguravanju stanovanja, obrazovanje i male biznise usvojeno je u Senatu još prije negoli se počelo razmatrati spomenuti prijedlog o Medicaidu. Kongresni zastupnici iz Louisiane traže još dodatnih 250 milijardi ­– piše Washington Post – a republikanski čelnici kažu da će sveukupni troškovi iznositi između 100 i 200 milijardi dolara.

Christian Science Monitor također piše o posljedicama uragana Rita, odnosno o naučenim lekcijama. Hilliard Smith pokušao je izići automobilom iz Houstona u četvrtak, dva dana prije negoli je Rita trebala udariti na obalu. Nakon šest sati na zagušenom autoputu i s rezervoarom koji se naglo praznio, okrenuo se i pošao natrag. Dvadeset milja povratka prevalio je za 15 minuta. Premda je Houston izbjegao silinu uragana treće kategorije, lekcije o tome kako evakuirati grad veličine cijele savezne države Rhode Island će se prepričavati još neko vrijeme. Zapravo, kaos i frustracija koji su proizišli iz evakuacije i New Orleansa i Houstona – piše današnji Christian Science Monitor – doveli su do toga da dužnosnici u velikim gradovima širom zemlje ponovno razmotre svoje planove evakuacije u slučaju izvanrednih situacija.

XS
SM
MD
LG