Linkovi

Film tjedna: 'Corpse Bride'


Kao što kostur-pjevač u kabareu, Mr. Bone-Jangles, objašnjava: to je tragična priča o ljubavi, strasti i mračnom ubojstvu u nadzemnoj i podzemnoj viktorijanskoj Engleskoj. U svijetu živih, stidljivi Victor upravo po prvi puta upoznaje svoju zaručnicu Victoriju.

Pokaže se da je ona točno njegov par i ljubav se rasplamsa. No, nervozan zbog zahtjeva i očekivanja s jedne strane svojih roditelja koji, nakon steknutog bogatstva, priželjkuju i društveni status, a, s druge, roditelja svoje buduće supruge, kojima je, osiromašenima, ostao još samo snobizam, Victor odlazi u šetnju u šumu. Vježbajući izgovaranje zavjeta svojoj Victoriji, Victor stavi vjenčani prsten na, kako se njemu učini, grančicu drveta. Međutim, pokaže se da je to košćati prst 'Mladenke-leša', odlučne da ga povede sa sobom u svijet mrtvih.

Johnny Depp daje glas Victoru i, premda dijeli tek ovlašnu sličnost s ovim tugaljivim likom, Depp kaže da je bilo vrlo lako poistovjetiti se s njegovim osjećajima.

"Osjećaj vlastite neuspješnosti, čini mi se, jednako kao i dubok osjećaj nespretnosti i nesposobnosti da doživi razumijevanje od drugih – to su prilično konzistentne teme u životima mnogih ljudi. Victor na izvjestan način simbolizira osjećaj nelagode vlastitim životom, u vlastitoj koži. To je univerzalni osjećaj vezan uz odrastanje i svi ga se sjećamo čitavog života."

Redatelj Tim Burton već je radio s Johnnyjem Deppom na pet svojih ranijih projekata. U ovom filmu, međutim, on je od Deppa i drugih članova glumačke postave tražio da govore kroz 30 centimetara visoke lutke čiji se pokreti dovode na ekran mukotrpnim procesom stop-motion animacije. Nekoliko sekundi pokretne scene u filmu može se snimati i više tjedana. Istu je metodu koristio i u hitu iz 1993, "The Nightmare Before Christmas", koji nije režirao, nego mu je bio producent.

"Jedan od razloga zašto sam u oba slučaja ustrajao na istom izražajnom načinu jest da mi se činilo da je on točno prikladan za priču filma. Postoji jedna vrlo emocionalna strana takvog stvaralaštva. Rukom izrađene lutke izražavaju ljepotu i umijeće kojom su napravljene, a isto vrijedi i za scenografiju koja ih okružuje. Probali smo kompjutersku animaciju, ali je njoj točno nedostajala ta osnovna emocionalnost stop-motion animacije."

Atmosferi filma pogoduje i glazba, koju je skladao još jedan dugogodišnji Burtonov suradnik, Danny Elfman. Bivši rocker sastava Oingo Boingo sam i pjeva lik Mr. Bone-Janglesa, premda se nije lako na to odlučio.

"Napravio sam tu pjesmu izričito s mišlju da NE bude moj glas. Kroz audiciju nam je prošlo 30 pjevača, a još smo tri snimili u dvije druge zemlje. Na kraju su svi izabrali moju demo snimku i tako sam na koncu i snimio tu pjesmu. Kada tako pjevam, onda ostanem promukao i čitav dan više ne mogu govoriti".

Glumačka postava – koja doduše daje samo glasove – uključuje Emily Watkins kao Victoriju, Tracy Ullman, Albera Finneya, Christophera Leeja, te Helenu Bonham Carter, redateljevu suprugu, kao naslovni lik 'Mladenku-leš'.

XS
SM
MD
LG