Linkovi

Šuker: MMF pohvalio hrvatske reforme


Drugog dana sudjelovanja na redovitom jesenjem zasjedanju Svjetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda hrvatsko izaslanstvo, na čelu s ministrom financija Ivanom Šukerom, imao je i danas nekoliko značajnih susreta .

Osim sudjelovanja na godišnjoj skupštini dvije najveće svjetske financijske institucije ministar financija Republike Hrvatske, Ivan Šuker, svakodnevno ima i nekoliko bilateralnih susreta. Danas su takvi razgovori vodjeni u Medjunarodnom monetarnom fondu – tema – stand by aranžman. Ministar Šuker je rekao:

"Ja moram reći da smo i danas, kao što je to bilo i u službenom izvješću MMF-a od prije nekoliko dana, dobili priznanje za sve ono što smo učinili za proteklih godinu dana, kako u provodjenju gospodarskih reformi, tako i u fiskalnoj stabilnosti. Dakle, uspjeli smo učiniti ono što mnogi nisu vjerovali, da smo deficit, koji je u 2003-oj iznosio 6.3 posto smanjiti u ovoj godini na 4.2 i ići u projekciju u sljedećoj godini s deficitom od 3.5 posto. Ovih sam dana imao i susrete s dužnosnicima Svjetske banke, potpredsjednikom Shigeo Katsuom, izvršnim direktorom Svjetske banke Ad-om Melkertom te nizom direktora koji trebaju Hrvatskoj pomoći u niz projekata, prije svega projekat u prilagodbi hrvatskog zakonodavstva, zatim u poljoprivredi, a dogovorali smo i nekoliko novih programa od kojih želim istaknuti projekat Sava-Drava, što je projekat vodoopskrbe na području Slavonije i Baranje u Vukovarsko-Srijemskoj Županiji. Imali smo čak i mogućnost da Svjetska banka daje jamstva poslovnim bankama za odredjene projekte koji će se izvoditi u Republici Hrvatskoj. Riječ je o niz potpuno novih aranžmana koji potvrdjuju da je Hrvatska u proteklih godinu dana učinila niz kvalitetnih reformi."

U posljednje vrijeme bilo je dosta riječi oko izvješća Svjetske banke o investicijskoj klimi u kojem je Hrvatska svrstana na 118-mjesto usvijetu. O tome je ministar Šuker razgovarao s potredsjednikom Svjetske banke Michaelom Kleinom, koji je jedan od autora te publikacije te kaže da su zajedno konstatirali da je u Hrvatskoj u proteklih 7-8 mjeseci učinjeno niz reformi koji sigurno doprinose da bude mnogo bolje rangirana nego je to bio slučaj u spomenutom izvješću Svjetske banke.

XS
SM
MD
LG