Linkovi

Republikanci u Senatu sve kritičniji prema Bijeloj kući


«Sljedeći kandidat za člana Vrhovnog suda možda će se suočiti s izazovima iz Republikanske stranke», piše u današnjem izdanju New York Times. Od nominacije Johna Robertsa – najprije za člana, a potom predsjedatelja Suda - sve više republikanaca izražava neslaganje s Bijelom kućom po raznim pitanjima, od istraživanja na matičnim stanicama preko kandidature Johna Boltona za američkog amasadora u Ujedinjenim narodima do rata u Iraku.

Neki od republikanaca, naime, uključujući njihovog čelnika u Senatu Billa Frista, i sami imaju predsjedničkih ambicija, navodi New York Times. Sada, nastavlja njujorški dnevnik, i konzervativniji i liberalniji republikanski senatori kažu da bi mogli glasati protiv sljedećeg kandidata Vrhovnog suda ako budu smatrali da njegovi stavovi o brojnim društvenim pitanjima naginju previše lijevo ili desno.

Podsjetimo, senatski Odbor za pravosuđe potvrdio je kandidaturu Johna Robertsa za nasljednika predsjedatelja Vrhovnog suda Williama Rehnquiusta koji je preminuo ranije ovog mjeseca. Prije stupanja na dužnost, suca Robertsa još mora potvrditi Senat u punom sastavu. Predsjednik Bush još treba pronaći kandidata koji će naslijediti sutkinju Sandru Day O'Connor koja je još u srpnju najavila odlazak u mirovinu.

Washington Post piše da su prije dolaska uragana Rita do američke obale brojni Internet spekulanti pokušali zaraditi na tom događaju registrirajući stotine Internet adresa koji u sebi sadrže riječi uragan Rita. Zbog sumnjivih aktivnosti savezna vlada udružila se s kompanijama koje osiguravaju pristup Internetu, tvrtkama za kompjutorsku sigurnost i organizacijama koje se bore protiv neželjenih elektronskih poruka kako bi se otkrile i ugasile neke od tih Interent adresa, a u nekim slučajevima, njihovi vlasnici i krivično gonili zbog nezakonitih djelatnosti.

Do sada je otkriveno 1,100 interenet adresa koje sadrže riječ Rita. Dodajmo ovome da su agenti savezne vlade ugasili više od 40 web sajtova jer su njihovi vlasnici lažno tvrdili da prikupljaju novac za humanitarne organizaciije koje pomažu žrtvama uragana Katrina.

XS
SM
MD
LG