Linkovi

Smithsonianov zvučni muzej na Internetu


Jedan novi websajt stvara zvučni muzej na Internetu. Muzej Smithsonian ponudio je svijetu svoju bogatu zbirku glazbenih tradicija.

Websajt smithsonianglobalsound.org projekt je Centra za folklor i kulturno nasljeđe Muzeja Smithsonian. Upravitelj Daniel Sheehy kaže da je Smithsonian surađivao s arhivima diljem svijeta kako bi pohranio u digitalnom obliku više od 40 tisuća snimaka. "U osnovi, websajt pruža ovoj glazbi novi život. To su glazbeni dragulji koji su bili spremljeni na police arhiva na raznim stranama svijeta i uglavnom wu bili sakriveni od oka javnosti. Sada, ovaj websajt potiče i nove odnose između arhiva i izvođača, podjelom prihoda između obje strane. To je iskorak u potpuno novom smjeru".

'Downloadanje', odnosno 'skidanje' glazbe s websajta košta 99 centi po snimci, a naplaćenu pristojbu ravnomjerno dijele arhiv i umjetnik. Ali, potpuno je besplatno slušati glazbene ulomke na samom websajtu. Gospodin Sheehy kaže da korisnici mogu pretraživati sajt prema raznim kriterijima: pomoću zemljopisnih odrednica, prema glazbenom instrumentu, ili prema kulturnoj skupini. "Websajt nudi nešto što slični komercijalni websajtovi ne nude - više od dvije tisuće albuma glazbe, kao i sve bilješke o umjetnicima potpuno su besplatni".

Daniel Sheehy očekuje da će websajt Smithsonian Global Sound privući široki spektar korisnika. "Primjerice, mladi ljubitelji glazbe koji žele otkriti i više nego što se nudi pop glazbom, čuti glazbu stvarnih ljudi, koja je nastajala tijekom generacija. Nastavnici i učitelji osnovnih i srednjih škola, jednako kao i svečilišni predavači, posegnut će za ovim iznimno bogatim izvorom informacija. Bilo tko tko se bavi ljudima ili kulturom, naći će na ovom websajtu i pomoć i inspiraciju".

Websajt smithsonianglobalsound.org sadrži kompletne zbirke snimaka ne samo Centra za folklor i kulturno nasljeđe Muzeja Smithssonian, nego i Knjižnice za afričku glazbu iz Grahamstowna, u Južnoj Africi, te Arhiva i istraživačkog centra za etnomuzikologiju u New Delhiju, u Indiji. Daniel Sheehy očekuje da će se websajt proširivati kako će mu kao partneri pristupati i drugi svjetski arhivi.

XS
SM
MD
LG