Linkovi

U trenutku dolaska na kopno vjetrovi u uraganu Rita oko 200 kilometara na sat


S unutarnjim vjetrovima od oko 200 kilometara na sat, uragan Rita kreće se prema sjeveru Meksičkog zaljeva, gdje bi za nekoliko sati trebao doći do kopna. Savezna američka meteorološka služba je priopćila da se oko 20 sati po srednje europskom vremenu Rita nalazila 280 kilometara južno od priobalnog teksaškog gradića Port Arthura. Tropska oluja s vanjskim vjetrovima od oko 120 kilometara na sat okružuje središte Rite u ukupnoj veličini od oko 330 kilometara.

Meteorolozi predviđaju da će u trenutku dolaska do obale, Rita sa sobom donijeti valove od pet-šest metara. Dužnosnici su zatražili od oko 2 milijuna stanovnika uz obale Teksasa i Louisiane da se evakuiraju, međutim gužve na glavnim izlaznim cestama dovele su do toga da su neki ljudi odustali od evakuacije iz područja gdje je ona obvezatna. Tijekom evakuacije jučer poginule su 24 starije osobe u požaru autobusa kojim su bili evakuirani iz Houstona.

U međuvremenu, nasip je popustio u New Orleansu od teških kiša koje ponovno padaju u ovom gradu. Dužnosnici kažu da u najteže pogođenom dijelu grada vodostaj raste brzinom od 7 centimetara na sat.

Predsjednik Bush će dolazak uragana Rita pratiti u Sjevernom zapovjedništvu američke vojske u saveznoj državi Kolorado. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je jučer izjavio kako će ovaj put omogućiti predsjedniku da promatra interakciju između saveznih i lokalnih vlasti. Dodao je da će predsjednik biti u stanju procijeniti trebaju li američke oružane snage igrati veću ulogu u većim katastrofama. Američko Sjeverno zapovjedništvo koordinira korištenje resursa Ministarstva obrane, koje mogu koristiti savezni i lokalni dužnosnici, u izvanrednim situacijama, a utemeljeno je nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. Predsjednika Busha naširoko se kritiziralo zbog sporog i nedjelotvornog odgovora savezne vlade na uragan Katrinu početkom mjeseca.

Desecima rafinerija nafte i kemijskim postrojenjima uzduž obala Teksasa i Louisinane prijeti povećanje vodostaja za pet do šest metara kad Rita jutros stigne do obale. Anlitičari kažu da je najmanje 15 rafinerija prekinulo s radom tijekom nekoliko posljednjih dana. Kao dodatak tome, četiri rafinerije zatvorene zbog uragana Katrina prije tri tjedna još ne funkcioniraju i neće biti spremne za rad još najmanje dva do tri mjeseca. Dužnosnici kažu da je oko 30 posto svih kapaciteta u američkim rafinerijama prestalo s radom i da bi moglo trebati i do tjedan dana za mnoge od njih da počnu s normalnim operacija. Iako je jučer cijena nafte na svjetskim tržištima zabilježila pad, stručnjaci upozoravaju da bi nakon Rite cijena ovog energenta mogla ponovno bilježiti rekordnu vrijednost.

XS
SM
MD
LG