Linkovi

Američke oružane snage spremne za dolazak Rite


U našem pregledu tiska dva napisa koji se osvrću na lekcije naučene nakon Katrine početkom mjeseca. Washington Post piše kako će ovaj put, za razliku od nakon Katrine, američka vojska biti spremna. Aktivni sastav američkih oružanih snaga i Nacionalna garda poduzeli su opširne mjere predostrožnosti uoči očekivanog dolaska Rite na obale Meksičkog zaljeva, kako bi na brzinu riješili probleme na koje je ukazao uragan Katrina početkom mjeseca. Istovremeno vojska pokušava steći povjerenje javnosti u sposobnost oružanih snaga da odgovore na masivnu domaću prirodnu katastrofu. I dok dužnosnici Pentagona još uvijek rade na sveobuhvatnom dokumentu o "naučenim lekcijama" iz odgovora na Katrinu, bili su primorani mobilizirati velike snage tek nekoliko tjedana nakon toga i poslati ih u istu regiju. Ovaj put, međutim, snage su spremne da tamo stignu ranije, neposredno prije ili odmah nakon što Rita udari na obalu.

Vojska također planira ranije učiniti procjenu štete i potreba operacija spašavanja, a vojna policija je spremna pružiti podršku ekipama koje prve iziđu na teren, ukoliko budu nadvladane kao što je bilo u slučaju Katrine. "Naučili smo iz iskustva Katrine" citira Washington Post Paula McHalea, jednog od pomoćnika ministra obrane. "Međutim, praviti se da znamo sve odgovore, dok smo još u početnoj fazi reakcije, bilo bi glupo i preuranjeno".

Christian Science Monitor piše kako su i stanovnici Teksasa naučili lekciju od Katarine te da su napunili svoje automobile i krenuli prema sjeveru znatno prije negoli Rita udari na obalu. Možda je do toga došlo jer je to prva obvezatna evakuacija u povijesti ove savezne države. Ili je možda zbog toga što je Katrina još toliko svježa u sjećanjima stanovnika Meksičkog zaljeva. Ili je to možda zato jer je uragan Rita opisan kao najsnažnija oluja koja pogađa Teksas od velike oluje 1900. godine koja je jednostavno izbrisala pola otoka Galveston – nudi objašnjenja ovaj bostonski list i zaključuje – što god bio razlog, deseci tisuća ljudi uvažili su upozorenja i evakuirali se prije oluje.

Primjerice grad Galveston, u kojem inače živi 58 tisuća ljudi, bio je prazan grad puna tri dana prije planiranog dolaska Rite. Mnoge zajednice u Teksasu bile su domaćin evakuiranim osobama nakon Katrine i mogle su iz prve ruke čuti i vidjeti kroz što su njihovi susjedi s istoka prošli. To je bilo korisno iskustvo za sve – piše današnji Christian Science Monitor, dodajući kako su te tisuće raseljenih ponovno evakuirane, neke po treći ili već četvrti put.

XS
SM
MD
LG