Linkovi

Novi web sajt pomaže restoranskom osoblju iz pogođenog područja da pronađe posao u drugim dijelovima zemlje


Među stotinama tisuća raseljenih zbog uragana Katrina u Meksičkom zaljevu nalaze se i mnogi uposlenici restorana - evakuirane osobe iz regije koja je koliko poznata po svojoj hrani toliko i po svojoj glazbi. Jedan novi web sajt usmjeren je na pomaganje kuharima, konobarima i kuhinjskom osoblju da nađu nova radna mjesta – bar privremeno – u restoranima u drugim dijelovima Sjedinjenih Država.

Adresa i ime web sajta je www.cirajobs.com, a osnovao ga je Don Luria, vlasnik Terra Cota restorana južnjačkog stila u Tucsonu, u savenznoj državi Arizoni. Gospoin Luria je također i čelnik Vijeća neovisnih restorana Amerike, CIRA, po čijoj kratici je web sajt i dobio ime. On kaže kako restoranska industrija ima dugu tradiciju pomaganja žrtvama prirodnih nepogoda i drugima kojima je pomoć potrebna. Kad je Katrina poharala područje Meksičkog zaljeva, shvatio je da bi njegova organizacija mogla ponuditi jednu posebnu vrstu pomoći. "Skoro svi restorani se nalaze u poziciji da im je potrebno kvalificirano osoblje. A po onom što sam saznao, u pogođenom području ima 55 tisuća uposlenika restorana koji su ostali bez posla, konkretno u New Orleansu. Tako da sam proveo cijeli vikend za Dan rada početkom mjeseca pred kompjuterom kontaktirajući ljude u Houstonu, u Teksasu, koji su kreirali web sajt na kojem se spajaju osobe koje traže posao s potencijalnim poslodavcima. Prvog dana imali smo 7 oglasa. Bio sam nervozan. Drugi dan imali smo ih 10, a treći već 155, potom 192 i 250…"

Sajt koji je Don Luria utemeljio uz pomoć kompjuterskih stručnjaka iz Houstona sad ima preko dvije tisuće oglasa za posao, među kojima se nalaze restorani iz preko 30 saveznih država – od talijanskih restorana u Bostonu, do restorana za rakove i jela s roštilja u Honoluluu na Havajima.

Doug Levy postavio je oglas za svoj restoran "Feast" koji se također nalazi u Tucsonu. On smatra da uposlenici iz restoranske industrije koji dolaze iz područja Zaljeva imaju mnogo toga za ponuditi gradu poput Tucsona. "Ne mogu zamisliti u Sjedinjenim Državama nijedan grad bolji za restorane i kulinarstvo od New Orleansa. Turistička industrija je velik dio aktivnosti u tom gradu i ako to sve preselite u jednu drugu ekonomiju koja se temelji na turizmu, ja to promatram kao ogroman dobitak".

On vjeruje da ovaj web sajt daje priliku vlasnicima restorana da učine ono što pokušavaju učiniti mnogi drugi otkako je Katrina poharala područje – osigurati neki oblik pomoći. "Imam ovdje biznis u kojem 30 ljudi zarađuje svoj prihod, tako da je ne mogu otići i pomoći spašavati ljude s krovova. Dobar je osjećaj da i mi ovdje možemo nešto korisno učiniti za ljude koji snose posljedice uragana".

Zasad broj oglasa za posao daleko premašuje broj osoba koje ga traže. Don Luria kaže da je tako i planirao. "Mislio sam da bi bilo obeshrabrujuće da imamo puno kandidata, a nemamo dovoljno radnih mjesta. Dakle, mi smo stavljali naglasak na to da se pronađu mogućnosti za posao. Ja surađujem i s avioprijevoznicima i Crvenim križem kako bismo te ljude prebacili do lokacija gdje se radna mjesta nalaze".

Za one koji nemaju pristup Internetu, gospodin Luria se oslanja na posebne ekipe koje obilaze privremena skloništa i upoznaju ljude s mogućnošću zapošljavanja. I kako se čini restoransko osoblje iz Meksičkog zaljeva koje je prihvatilo nova radna mjesta spremno je iskoristiti nove mogućnosti. A kad smo ih pitali koje bi bile zemljopisne preferencije za njihova nova radna mjesta, čuli smo različite odgovore – od savezne države Maryland na istočnoj obali, do Oregona na zapadnoj, kao i odgovor "bilo gdje".

XS
SM
MD
LG