Linkovi

Drugi čovjek tajnih operacije CIA-e napušta dužnost


Washington Post donosi tekst o svjedočenju jednog višeg dužnosnika Središnje obavještajne agencije CIA-e, koji je podnio ostavku. Robert Richer, osoba broj 2 u tajnim operacijama CIA-e, pojavio se na jednom zatvorenom sastanku senatskog Odbora za obavještajne djelatnosti gdje je odgovarao na pitanja kako je njegova zabrinutost zbog nedostatka čelništva u agenciji dovela do zahtjeva za umirovljenjem.

Ovaj jučerašnji sastanak nije bio najavljen, a senatori, kao ni senatsko osoblje koji mu je nazočilo, nisu čak htjeli ni potvrditi nazočnost gospodina Richera na tjednom zasjedanju na kojem se raspravlja o 'vrućim temama'. "Bio je impresivan" – bilo je sve što je jedan od sudionika sastanka rekao jučer o Robertu Richeru. Njegov odlazak udarac je za CIA-u, posebno za njenog direktora Portera Gossa koji ga je postavio na položaj prije manje od godinu dana. Robert Richer bio je bivši šef postaje CIA-e u Jordanu, a potom se nalazio na čelu Odjela za Srednji istok.

Napuštajući položaj pomoćnika zamjenika direktora za operacije, Richer se pridružio većem broju viših dužnosnika tajnih operacija, uključujući i nekoliko stručnjaka za regiju Srednjeg istoka, koji su napustili Središnju obavještajnu agenciju otkako joj je na čelo došao Porter Goss. Bivši i sadašnji uposlenici CIA-e - – piše Washignton Post – kažu da se Robert Richer zalagao za šire reforme i proširenje tajnih operacija, dok bi se smanjivale djelatnosti agencije na polju analitike.

New York Times bavi se i jednom lokalnom temom. Nakon desetljeća lažnih početaka, gradske su vlasti izabrale kompaniju koja će raditi na uređenju zapuštenijih gradskih prostora. U planu je estetsko uređenje tisuća autobusnih postaja i novinskih kioska i, ono što je najintrigantnije, postavljanje 20 javnih zahoda. U natječaju su sudjelovale četiri kompanije, a posao je dobila tvrtka Cemusa Inc.

Riječ je o poslu od kojeg bi grad mogao zaraditi najmanje milijardu dolara, u sljedećih dvadeset godina. Naime, Cemusa će sve poslove obaviti besplatno, čak će i platiti određenu najamninu – piše New York Times - u zamjenu za pravo da na novoizgrađenim javnim zahodima, stajalištima autobusa i novinskim kioscima prodaje reklamni prostor.

XS
SM
MD
LG