Linkovi

Vođa demokratske manjine u Senatu najavio da će glasovati protiv potvrde suca Robertsa


Washington Post piše o jučerašnjoj izjavi vođe demokratske manjine u Senatu Harryja Reida koji je rekao da će glasovati protiv potvrde suca Johna Robertsa za predsjedatelja Vrhovnog suda Sjedinjenih Država. Ovaj list piše da je senator Reid to učinio pod pritiskom nekoliko saveznika koji su od njega tražili da iskaže maksimalno protivljenje ovoj nominaciji. Međutim, ovaj senator iz savezne države Nevade jučer je također priznao da će gospodin Roberts biti potvrđen s lakoćom sljedeći tjedan i da će dobiti "puno glasova" njegovih kolega demokrata.

Do ove izjave dolazi u trenutku kad je pred demokratskim senatorima prva potvrda predsjedatelja Vrhovnog suda u posljednjih 19 godina. Aktivisti ove stranke žele da se iskaže maksimalna solidarnost protiv Robertsa. Smatraju da ne samo da to zaslužuje Robertsova konzervativna filozofija, već protivljenje demokratskih senatora može poslužiti i kao upozorenje predsjedniku Bushu, da će se demokrati žestoko boriti ukoliko predsjednik imenuje nekog još konzervativnijeg kao zamjenu za sutkinju Sandru Day O'Connor. Suprotna opcija - koja također ima pristaša u Demokratskoj stranci - zalaže za prihvaćanje Johna Robertsa, dok bi istovremeno stranka čuvala energiju za sveopću bitku u slučaju da sljedeći kandidat za suca Vrhovnog suda bude znatno konzervativniji.

Christian Science Monitor danas donosi tekst o tome kako je glavni posao gradskih vlasti širom Sjedinjenih Država postalo planiranje za slučaj nesreće katastrofalnih razmjera. Uragan Katrina poslao je jasnu poruku drugim regijama u zemlji kojima prijeti potencijalna elementarna nepogoda. 'Napustimo planove koji od građana traže da budu samodostatni tri dana. Može trebati duže da "konjica" stigne – glavni su naglasci u tim novim planovima.

Zbog sporog i često zbunjenog odgovora na Katrinu, vlade pojedinih saveznih država kao i lokalne agencije za krizne situacije počele su temeljito preispitivati postojeće planove za odgovor na katastrofu. Na Floridi, primjerice – koja je postala model za planiranje odgovora na uragane - naložena je evakuacija 80 tisuća stanovnika iz otočnog lanca Florida Keys uoči dolaska uragana Rita. Vojni zrakoplovi evakuirali su tri bolnice. Stručnjaci upozoravaju na opasnosti od potresa u Los Angelesu koji bi mogao ostaviti stotine tisuća ljudi bez krova nad glavom i u kojem bi moglo poginuti i do 20 tisuća osoba.

Neka proučavanja pak pokazuju da bi i New York trebao biti pripremljen za potres poput onog u San Franciscu čija bi potencijalna šteta, broj poginulih i efekt na američku ekonomiju bili enormni. Međutim, odgovor na katastrofu tek je pola jednadžbe, smatraju stručnjaci i planeri. Da bi se smanjile posljedice potresa, poplava i oluja veći naglasak treba staviti na pomoć gradovima da stvore sposobnost brzog oporavka. Takva olakšanja - piše Christian Science Monitor – ne dobivaju potrebnu podršku.

XS
SM
MD
LG