Linkovi

Uragan Rita prijeti američkom kopnu


Stanovnici Floride i obale Meksičkog zaljeva pripremaju se za oluju Rita koja je ojačala i sada je uragan prve kategorije. Trenutna brzina vjetrova u središtu uragana iznosi oko 120 kilometara na sat. Oluja je prešla preko Bahama i nije pričinila veću štetu. Za istureni niz floridskih otoka, Florida Keys, proglašena je obavezna evakuacija. Rijeke turista i stanovnika napuštaju područje, a glavnu bolnicu evakurali su vojni zrakoplovi.

Oluja se kreće gotovo identičnom linijom kao i uragan Katrina i u najgorem slučaju, po dolasku u Meksički zaljev, skrenut će ka Louisiani. Takva mogućnost nagnala je gradonačelnika New Orleansa, Raya Nagina da promjeni svoju prijašnju odluku o povratku građana. Štoviše, pozvao je one koji su se vratili u grad da ponovno odu. Poučeni iskustvom Katrine gradonačelnici nekih gradova na obali Teksasa pozivaju građane na dobrovoljnu evakuaciju.

Predsjednik Bush danas je otpuovao u Louisianu i Mississippi, u peti posjet regiji pogođenoj uraganom Katrina. Prije puta predsjednik je izrazio bojazan da bi nadolazeća oluja Rita mogla rezultirati novim poplavama u New Orleansu, jer su zaštitni nasipi oslabljeni nakon uragana Katrina. Američki čelnik je također pokrenuo istragu nazvanu «Lekcije naučene iz reakcije na uragan». Tom se istragom želi poboljšati odgovor savezne vlade na katastrofe. (ip)

XS
SM
MD
LG